Eleccions al Brasil

Bolsonaro es llança al carrer amb noves amenaces per escurçar distàncies amb Lula

  • El president ha convertit les festes del Bicentenari de la Independència del Brasil en una demostració de força electoral

  • De moment, el capità retirat es troba 12 punts darrere de Luiz Inácio Lula da Silva

Bolsonaro es llança al carrer amb noves amenaces per escurçar distàncies amb Lula

EFE / Joédson Alves

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Ara o mai». Amb aquesta consigna, Jair Bolsonaro intenta aquest dimecres donar una demostració de força de cara a la primera volta electoral del 2 d’octubre. El president busca transformar la commemoració en Rio de Janeiro pels 200 anys de la Independència del Brasil en alguna cosa més que un acte proselitista. El «capità del poble», com ho defineix la publicitat, intenta associar la seva figura de l’ultradretà amb les mateixes destins del país. Bolsonaro participarà primer dels festejos a Brasília, de caràcter institucional, i arribarà a Copacabana, un dels barris emblemàtics de la «ciutat meravellosa», al capdavant d’una caravana de motociclistes. L’acompanyaran des del mar vaixells de l’Armada en desfilada i, des de l’aire, un esquadró de l’aviació militar. Segons el diari Estado, aquest 7 de setembre, el mandatari «se la juga a tot o res».

Una última enquesta de la consultora FSB dona compte que Luiz Inácio Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (PT) té una intenció de vot del 42%. El seu rival es troba a 12 punts de distància. L’entorn de Bolsonaro creu que l’ajuda social que brinda el Govern als sectors més desfavorits de la societat, així com els efectes d’una millora de la situació econòmica ajudarien a escurçar diferències. El mateix sondeig indica de moment que Lula el derrotaria en el ‘ballotage’ de l’última setmana d’octubre per 13 punts.

«No tenen res contra mi. ¿Quin és l’objectiu? ¿Elegir Lula? ¿Dir que soc tan corrupte com ell? ¿És això apropiat? ¿Van treure l’individu de la presó, el van fer electe per fer-lo president per força? », es va queixar en les vigílies de la commemoració. El bolsonarisme va regalar milers de banderes nacionals i samarretes amb el lema Brasil per damunt de tot, Déu per damunt de tot, utilitzat en la campanya electoral del 2018.

«El 7 de setembre ha de ser celebrat amb alegria i unitat per tots els brasilers. Desgraciadament, això no és el que passa avui dia. Aquest Govern ha abandonat el poble i ha estat destruint el país. Utilitzen la nostra bandera per mentir, predicar l’odi i fomentar la venda d’armes. Amenacen la nostra sobirania i les nostres riqueses», va dir Lula en la seva última publicitat.

Creix la tensió

En la manifestació d’aquest dimecres s’espera que Bolsonaro reiteri la seva desconfiança davant el sistema electoral. Pel president, les urnes electròniques, que funcionen des dels anys noranta, no garanteixen la transparència de la contesa. Bolsonaro va guanyar els comicis el 2018 amb les mateixes regles que ha intentat canviar des de fa dos anys.

Alhora, la ultradreta intenta plantar cara a les institucions amb les quals el Govern acumula conflictes, en especial des que es va iniciar la pandèmia. El principal blanc de la ira del bolsonarisme és el Tribunal Suprem Federal (STF) i, en particular, la seva principal autoritat, Alexandre de Moraes. Part dels seus atacs s’adrecen també cap al president del Tribunal Superior Electoral (TSE), Edson Fachin, que va tenir la recent gosadia de restringir la flexibilització de l’ús i compra d’armes pel risc de violència electoral. El TSE, al seu torn, va autoritzar una investigació contra empresaris simpatitzants de Bolsonaro que, en un grup privat de WhatsApp, van dir preferir un cop d’estat a un triomf de Lula. El president els va convidar que l’acompanyessin en l’acte de Rio de Janeiro. «Són persones honorables. Dos d’ells tenen contacte amb mi».

Notícies relacionades

Bolsonaro parlarà al Brasil des de Rio de Janeiro pujat en un camió que sol utilitzar-se perquè els músics toquin en els carnavals. L’acompanyarà el pastor evangelista Silas Malafaia, així com altres representants de les esglésies pentecostals que Lula intenta seduir mitjançant la seva feligresia.

Els analistes es pregunten fins a quin punt les Forces Armades s’han subordinat als interessos del capità retirat. «Entre els 16 generals de l’Alt Comandament de l’Exèrcit, dos o tres s’han mostrat ambigus davant el discurs de Bolsonaro contra el sistema de vot electrònic, i la resta no han deixat espai en les converses per a la idea d’una ruptura. El mateix s’observa en les altres Forces. El 1964 (l’any del cop d’estat), hi va haver un suport majoritari per part de les empreses, els mitjans de comunicació i els Estats Units al canvi de govern per part dels uniformats», assenyala el diari paulista Folha. Als uniformats, afegeix, no els agrada Lula, «però ningú recolzaria una ruptura». D’altra banda, una part important de l’empresariat i el món de la banda ha pres distància de Bolsonaro en els últims mesos i va subscriure la carta en defensa de la democràcia.