Catàstrofe natural

Almenys 65 morts en un terratrèmol a la província xinesa de Sichuan

Els equips d’emergència treballen per treure els supervivents de la runa

1
Es llegeix en minuts

Treure els supervivents de la runa, travessar els rius i muntar tendes de campanya de rescat són les tasques que els bombers i el personal militar estan portant a terme després del fort terratrèmol al sud-oest muntanyós de la Xina que ja ha causat, almenys, 65 morts.

Un terratrèmol de 6,6 graus de magnitud va sacsejar dilluns la província de Sichuan, segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), la principal agència antisísmica del món. L’epicentre es va situar en el municipi de Luding, una zona de valls, rius cabalosos i carreteres estretes al caire de l’altiplà tibetà, a uns 200 quilòmetres a l’oest de la capital provincial, Chengdu.

«Tothom està en tendes de campanya» muntades pels socorristes i l’Exèrcit, va dir a l’AFP per telèfon Chen Ling, propietari d’un restaurant a la ciutat de Moxi, una de les zones més afectades. «És més segur ser aquí perquè encara hi ha rèpliques i llavors és fàcil que caiguin les teules dels edificis. No hi ha electricitat, però ens han instal·lat generadors», diu. Espera quedar-s’hi «probablement 10 o 15 dies».

Els mitjans de comunicació estatals van difondre imatges de residents ressituats temporalment durant la nit en grans tendes de campanya blaves. Yang Qing, propietari d’un altre restaurant a Moxi, n’és un. «Tots els edificis corren el risc d’esfondrar-se. Alguns no s’han esfondrat, però tots tenen esquerdes», va dir a l’AFP. «S’han tallat moltes carreteres (...) Quant al rescat, està funcionant bastant bé. Ens han donat fideus instantanis, aigua i estan arribant productes de primera necessitat».

Edificis destruïts

La cadena estatal CCTV va difondre dimarts un vídeo en el qual es veu als bombers amb equip taronja traient una jove coberta de blaus de la runa d’un edifici abans de portar-la en una llitera a una ambulància. Altres imatges mostraven edificis de fusta i formigó destruïts i, fins i tot, inestables.

Notícies relacionades

Algunes carreteres estaven tallades i eren intransitables, cosa que va obligar els socorristes a travessar els rius utilitzant ponts improvisats o cables tendits d’una vora a una altra.

Trenta-set persones van morir a la prefectura autònoma tibetana de Garze, on es troba l’epicentre, i 28 al municipi veí de Shimian, segons la CCTV.