President d’una petrolera

Mor al caure per la finestra d’un hospital el novè oligarca rus d’aquest any

Maganov, de 67 anys, es trobava ingressat per un atac cardíac i estava al capdavant de Lukoil, una empresa que va qualificar la guerra a Ucraïna de «tragèdia»

Mor al caure per la finestra d’un hospital el novè oligarca rus d’aquest any

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Aquest any, nombrosos empresaris de nacionalitat russa, principalment del sector energètic, han mort en circumstàncies poc comunes. Mitjans russos han confirmat aquest dijous que el cap de la junta directiva de Lukoil, Ravil Maganov, va morir al caure d’un sisè pis a l’Hospital Clínic Central de Moscou. Fonts policials confirmen que no es va trobar cap nota de suïcidi al lloc dels fets. Lukoil és una de les companyies energètiques més importants de Rússia i, en un comunicat publicat pocs dies després de l’inici de les hostilitats a Ucraïna, la direcció va qualificar la guerra de «tragèdia» i va demanar públicament que s’acabés «al més aviat possible».

Una de les teories que estudien els diaris locals és que es va suïcidar per una malaltia cardiovascular greu que patia. Aquesta mort se suma a una llista de directius morts el 2022. El primer d’aquest any va ser Leonid Shulman, que el 30 de gener va ser trobat mort al lavabo de casa seva. Era el cap d’Inversions en Transport de Gazprom, una altra de les grans companyies gasístiques russes. El següent en morir va ser Aleksandr Tiulakov, exvicepresident de Gazprom. L’home, de 61 anys, va ser trobat penjat al garatge de casa seva, a prop de Sant Petersburg.

A l’estranger també hi va haver suïcidis d’empresaris, com el cas del magnat ucraïnès Mikhaïl Watford al seu domicili de Surrey, al Regne Unit. El seu cos va ser trobat el 28 de febrer i, malgrat que van trucar a una ambulància, ja era massa tard. Es va fer ric durant les privatitzacions d’empreses energètiques soviètiques dels anys 90.

Vassili Melnikov va patir una sort diferent el 23 de març: el propietari de l’empresa mèdica Medstom va ser apunyalat al seu domicili, a la ciutat russa de Nijni Nóvgorod. La seva dona i els seus fills menors d’edat també van ser assassinats. La policia no ha descartat que es tracti d’una venjança.

A l’exvicepresident del Gazprombank –la filial bancària del gegant energètic Gazprom–, Vladislav Avaiev, el va trobar la seva filla gran el 18 d’abril. A la casa també hi havia els cadàvers de la seva dona i de la seva filla de 13 anys. Segons la versió policial, ell mateix hauria disparat la seva família i després s’hauria suïcidat. No van trobar proves concloents que hi hagués altres persones durant l’assassinat i la porta estava tancada per dins.

Notícies relacionades

La mort va esperar Serguei Protosenia i la seva família a Lloret de Mar. Aquest multimilionari –amb un patrimoni estimat en uns 500 milions de dòlars– era un dels màxims responsables de l’empresa energètica Novatek. Un dels seus fills va alertar els Mossos d’Esquadra, que a l’arribar al domicili van trobar Vladislav penjat al balcó, mentre que la seva dona i filles havien mort acoltellades. A les armes no hi havia empremtes de l’empresari i ell tampoc tenia taques de sang.

El 8 de maig, Aleksandr Subbotin, exgerent general de Lukoil, va morir per haver consumit verí de gripau en un ritual de xamanisme per combatre la ressaca al soterrani de casa seva. I els últims casos han sigut els de Vladímir Gabrelian i Serguei Merzliavko, que van morir en un accident de cotxe a la regió de Nenets, al nord de Rússia. Tots dos eren directius de la xarxa social russa Vkontakte, una de les més populars a la regió, coneguda com el «Facebook rus».