Crisi al país àrab

L’Iraq s’acosta al caos amb més de 30 morts després de la renúncia d’Al-Sadr

  • Bagdad es va convertir durant la matinada en un camp de batalla per la lluita entre faccions xiïtes enfrontades

  • L’influent clergue Muqtada al-Sadr, líder d’un dels bàndols, va anunciar aquest dilluns la seva retirada de la política

L’Iraq s’acosta al caos amb més de 30 morts després de la renúncia d’Al-Sadr

EFE / AHMED JALIL (Efe)

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 28 persones han mort a Bagdad, la capital de l’Iraq, després d’una onada de violència iniciada aquest dilluns després de l’anunci de la retirada de la política de Muqtada al-Sadr, el líder d’una comunitat xiïta contrària a l’Iran, i el guanyador de les dues anteriors eleccions a l’Iraq. 

Els rivals d’aquest clergue, en les dues ocasions, s’han unit per impedir un possible govern de la formació d’Al-Sadr. Entre els detractors d’aquest home hi ha les Forces de Mobilització Popular (FMP), les milícies xiïtes avalades per l’Iran. 

Aquest dilluns al matí, seguidors d’Al-Sadr van començar diverses protestes davant els quarters generals de les FMP, que, malgrat la petició del Govern de no disparar contra els manifestants, van utilitzar foc real per reprimir les protestes. A partir d’allà, es va desencadenar el caos: grups armats seguidors del clergue van sortir al carrer. Van començar els combats amb metralladores, llançacoets, morters i tot terrenys armats. La batalla, carrer a carrer, es va agreujar a la Zona Verda de la ciutat, el barri on es troben els edificis governamentals i les ambaixades estrangeres. Seguidors d’Al-Sadr van assaltar el Parlament i el palau de Govern

De matinada —i també aquest dimarts— els combats han continuat. A part dels 28 morts, que podrien acabar sent-ne molts més, hi ha gairebé 400 ferits. «Renovem la nostra crida a la calma a tothom, i demanem als manifestants que es retirin immediatament de la Zona Verda i que segueixin les instruccions de les forces de seguretat per protegir les institucions oficials i la vida dels ciutadans d’aquest país», ha dit aquest dimarts al matí en un comunicat el primer ministre iraquià, Mustafa al-Kadhimi, el Govern del qual va decretar dilluns a la tarda un toc de queda total fins a nou avís.

Malgrat la crida, els combats segueixen: el Govern oficial iraquià viu subjugat a les milícies xiïtes comandades per l’Iran, que han construït un Estat paral·lel a l’Iraq, i extorsionen, recapten impostos i dirigeixen el país al seu gust. 

Vaga de fam

Vaga de famAl-Sadr, aquest dimarts al matí, ha anunciat que començava una vaga de fam per mirar de frenar la situació. «Eliminar els corruptes no justifica la violència», ha dit el clergue, que va renunciar a la política just després que l’aiatol·là Sayyed Kadhim al-Haeri digués públicament que Al-Sadr no arribava a la categoria de líder i no podia, per tant, ser considerat com a tal. «Tots els creients han d’obeir el líder de la revolució islàmica de l’Iran, la seva eminència el Gran Aiatol·là Sayyed Ali Khamenei, que la seva ombra sigui llarga ja que és el més ben qualificat per liderar la nació [de l’Iraq]», va dir Al-Haeri dilluns. 

L’Iraq haurà d’anar a unes noves eleccions parlamentàries en els pròxims mesos, que estaven sent negociades el mes anterior. El partit d’Al-Sadr, que va guanyar els últims dos comicis, no participava en les converses: de fet, tots els seus parlamentaris van dimitir el mes passat pel bloqueig dels partits vinculats a les milícies proiranianes a un govern liderat pel moviment d’Al-Sadr. 

Notícies relacionades

La setmana passada, seguidors del clergue van irrompre a la seu de la Justícia iraquiana, i les negociacions es van aturar. No és clar si ara, després de la batalla d’aquest dilluns i dimarts, les converses podran seguir. 

Mentrestant, després dels combats, milers de persones fugen del sud de l’Iraq cap al nord, cap a regions de moment en calma a causa de la menor presència de ciutadans xiïtes i milícies armades. Les fronteres iraquianes amb l’Iran han tancat i la majoria de vols cap a Bagdad han sigut cancel·lats davant el temor que es produeixin combats i explosions a l’aeroport de la capital.