BREXIT

El silenci que paralitza l’acord a Gibraltar: «Londres i Brussel·les desconfien entre si»

  • La falta de confiança entre la Unió Europea i el Regne Unit per la ruptura del Protocol d’Irlanda del Nord dificulta l’acord al Penyal

  • Les eleccions per succeir Johnson el 5 de setembre podrien desbloquejar les negociacions

El silenci que paralitza l’acord a Gibraltar: «Londres i Brussel·les desconfien entre si»

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

La inestabilitat política al Regne Unit ha deixat en l’aire el dia a dia de desenes de milers de persones als dos costats del reixat que divideix Espanya i Gibraltar. Dos anys després que es consumés el Brexit i després de deu mesos de negociacions per fixar la futura relació amb La Roca, l’acord específic per a la colònia britànica segueix sense resoldre’s a l’espera que la Unió Europea i el Regne Unit acostin postures sobre la resolució definitiva del Protocol d’Irlanda del Nord.  

A les portes de l’elecció d’un nou primer ministre, el nou inquilí de Downing Street –a sigui l’excanceller d’Hisenda Rishi Sunak, o la ministra d’Exteriors, Liz Truss–, haurà de demostrar que és capaç de lidiar amb la pitjor inflació dels últims 40 anys i amb l’augment del preu de l’energia, però també que pot recuperar el diàleg amb Brussel·les per desbloquejar els dos acords.

Les reunions tècniques per definir la futura relació de la «zona de prosperitat conjunta» de Gibraltar amb la UE s’estan fent des de l’octubre del 2021 sense entreveure una data concreta per tancar un acord. El Regne Unit, la Unió Europea i Espanya, que té un paper reconegut en les negociacions, insisteixen que tot va per bon camí, però que és un missatge que fa mesos que es repeteix sense que arribi a cristal·litzar i pràcticament no ha transcendit res del possible pacte.

Liz Truss, candidata a liderar els tories però també ministra d’Exteriors britànica durant l’últim any, va assegurar en una entrevista amb ‘El País’ el desembre del 2021 que l’objectiu era arribar a un acord sobre Gibraltar a finals de març. A Espanya, fonts d’Exteriors asseguraven a aquest diari recentment que «tot va bé», però de moment no es preveu cap resolució. Llavors, ¿què impedeix solucionar la situació a Gibraltar?

Segons l’opinió de David Phinnemore, professor de Política Europea a la Queen’s University de Belfast, el problema és que ara mateix la relació entre la Unió Europea i el Regne Unit no és bona. «No confien l’un en l’altre, i fins que no arribin a un punt d’entesa sobre el Protocol d’Irlanda del Nord no progressaran en cap altre àmbit», explica a El Periódico de España, diari que pertany al grup Prensa Ibérica igual com aquest mitjà.

L’expert recorda que el mes de juny passat Boris Johnson va anunciar la ruptura unilateral del protocol acordat amb la UE i que, respecte a Gibraltar, «hi ha tan poca informació, tant silenci, que és molt difícil saber què està passant perquè la situació no avanci».

Mentrestant, els qui viuen als dos costats del reixat segueixen de reüll el que passa a Westminster. D’això depèn la resolució de l’acord que regularà el trànsit en una àrea per la qual cada dia circulen més de 15.000 treballadors transfronterers. «La Unió Europea no vol parlar de res fins que no vegi que es compleixen de bona fe les obligacions contretes en l’acord de sortida, i no estem en això encara. Tot i que, és clar, caldrà veure què passa amb el canvi de govern al Regne Unit i si això aconsegueix desbloquejar la situació, però el cert és que en aquestes eleccions internes les prioritats són la inflació i el preu de l’energia, no el protocol», apunta Phinnemore, especialista en les negociacions del Brexit.

Inestabilitat a Downing Street

El resultat del duel entre la ministra d’Exteriors, Liz Truss, i l’excanceller d’Hisenda Rishi Sunak es coneixerà el 5 de setembre, i, malgrat que la campanya l’estiguin marcant els temes econòmics i energètics, l’elecció d’un o altre candidat pot marcar de forma decisiva el futur més immediat dels gibraltarenys.

Així ho demostra, per exemple, el fet que Boris Johnson acudís a l’incompliment del protocol nord-irlandès quan es va veure acorralat dins del seu propi partit just abans de veure’s obligat a dimitir. El Brexit ja no és el tema fonamental dins del partit conservador, però encara mou molts suports.

És per això que el perfil del guanyador podria determinar la rapidesa amb què se solucionin els fronts oberts a Gibraltar, ja que un enquistament del protocol nord-irlandès bloquejaria col·lateralment també l’acord al Penyal.

Quant als dos candidats, Sunak, que s’ha declarat un acèrrim partidari del Brexit, sembla el més procliu a arribar a un enfrontament amb la UE si fos necessari. Malgrat que la seva dimissió va suposar un dels esdeveniments determinants per a la sortida de Johnson, la seva figura es veu com la més continuista per liderar una postura dura contra Brussel·les. Per la seva banda Truss, que fa mesos que està immersa en tasques diplomàtiques amb els seus homòlegs europeus, podria estar més oberta a desencallar les converses. No obstant, res és segur.

«Ara mateix estem en campanya, i, a més, en campanya interna dins d’un partit. Els dos candidats diuen estar compromesos amb la llei del protocol que legitimarà internament el Govern britànic a actuar unilateralment en aquest tema, però els dos asseguren també que volen arribar a una solució negociada amb la Unió Europea. Haurem d’esperar al 5 de setembre», diu el professor de la universitat nord-irlandesa.

Notícies relacionades

L’última enquesta publicada per Sky News apunta a una victòria contundent de Liz Truss, que amb un 66% dels vots es convertiria en la nova líder del partit conservador i primera ministra britànica.

Tanmateix, i en aquesta dada es veu bona part de la inestabilitat que tenalla el partit de govern, si Johnson entrés en la votació el 46% dels votants tories li donarien el seu suport per un 47% que arribaria a una potencial suma entre Truss i Sunak. Un 55%, a més, considera que el seu propi partit es va equivocar al forçar la dimissió.

Temes:

Gibraltar Brexit