Durant quatre anys

El mandat de la UE sobre Gibraltar recull la «intenció» d’Espanya de cedir a Frontex el control fronterer

  • El text recull la demanda britànica que la frontera exterior no quedi en mans de les autoritats espanyoles

  • Brussel·les aposta per «suprimir les barreres físiques» per facilitar la lliure circulació de les persones

Agentes de la Policía Nacional controlan el acceso al Peñón de un coche con matricula de Gibraltar en la Línea de la Concepción.

Agentes de la Policía Nacional controlan el acceso al Peñón de un coche con matricula de Gibraltar en la Línea de la Concepción. / A.Carrasco Ragel (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El mandat de la UE per negociar la relació amb Gibraltar aposta per «suprimir les barreres físiques» per facilitar la lliure circulació de persones entre el territori i la Unió Europea (UE) sempre que Espanya controli el pas fronterer a l’aeroport i el port, si bé recull la «intenció» del Govern de Madrid de cedir a l’Agència Europea de Control de Fronteres (Frontex) aquest control.

«Espanya ha expressat la seva intenció de sol·licitar l’assistència de Frontex dins dels límits i condicions del reglament sobre l’agència per implementar les obligacions de control fronterer dins del futur acord durant un període de quatre anys», recull el mandat validat aquest divendres pels ambaixadors dels 27 al qual ha tingut accés Europa Press.

D’aquesta manera, el text modifica la redacció inicial proposada per Brussel·les i recull la demanda britànica que el control de la frontera exterior no quedi en mans d’Espanya. L’assistència de Frontex seria de quatre anys, el mateix termini que fixa el mandat per avaluar la posada en pràctica de l’acord per les dues parts i que totes dues decideixin si continuen amb el mateix règim o si el donen per conclòs.

La proposta de mandat presentada el juliol per l’Executiu espanyol va irritar el Regne Unit perquè evitava tota menció a Frontex i reservava a la competència exclusiva d’Espanya el control de la frontera a l’aeroport i el port, una cosa que per a Londres suposava un atac a la seva sobirania i no estava disposada a negociar.

En aquests mesos, les capitals han introduït «una sèrie de canvis» al document abans de comptar amb el vistiplau de tots els estats membre, segons fonts europees. Una vegada sigui adoptat formalment la setmana vinent en una reunió de ministres de la UE, la Comissió Europea, responsable de negociar en nom de la UE, podrà iniciar les converses amb el Regne Unit.

Part d’un preacord

Fonts diplomàtiques espanyoles, per la seva part, confien que les negociacions «durin poc» perquè es parteix d’un preacord entre Madrid i Londres que s’aplica de manera interina des que es va produir el Brexit, a l’espera de pactar una solució definitiva entre la UE i el Regne Unit.

El document que els 27 formalitzaran la setmana vinent amb l’ànim d’iniciar les converses amb els britànics en les setmanes que segueixin estableix, a més, que es negociarà «en ple respecte de la integritat territorial» dels estats membre i sense afectar la posició legal d’Espanya respecte a la sobirania i jurisdicció de Gibraltar.

Al costat del mandat, el Consell ha inclòs una declaració pròpia per deixar clar que la supressió de la frontera busca assegurar el desenvolupament i prosperitat de la regió i «no pot ser interpretat com la participació de Gibraltar en el patrimoni de Schengen».

Notícies relacionades

D’aquesta manera, la UE vol evitar que el resultat d’un acord dels 27 amb el Regne Unit sobre el Penyal s’interpreti com una ampliació de l’espai europeu sense fronteres ni de la Unió Duanera. En tot cas, sigui quin sigui el resultat de les negociacions entre Brussel·les i Londres, l’escrit al qual ha tingut accés Europa Press adverteix també que «necessitarà l’acord previ del Regne d’Espanya» per ser acceptat pel bloc.

Els Vint-i-set es fan càrrec de la «situació geogràfica particular» de Gibraltar i de la «relació especial» amb Espanya, per la qual cosa advoquen per negociar un acord «ampli i equilibrat». Un acord, afegeixen, que esperen que serveixi per al desenvolupament social i econòmic no només de Gibraltar, sinó també de la regió espanyola del Camp de Gibraltar.