Tensió a Àsia

Barcos de guerra de la Xina i Taiwan, com «el gat i el ratolí» en alta mar

La Casa Blanca titlla de «provocatives» i «irresponsables» les maniobres militars de Pequín en resposta a la visita de Nancy Pelosi

Barcos de guerra de la Xina i Taiwan, com «el gat i el ratolí» en alta mar

EJÉRCITO DE TAIWÁN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge semblava que els barcos de guerra de la Xina i deTaiwan juguessin al gat i el ratolí en alta mar, al final de les maniobres militars sense precedents realitzades per Pequín en reacció a la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, aquesta setmana.

Segons una font citada per l’agència Reuters, uns 10 vaixells de la Xina i de Taiwan van navegar de prop a l’estret de Formosa. El Ministeri de Defensa de l’illa va acusar Pequín ahir, dissabte, de simular una invasió amb les seves maniobres i en resposta va desplegar patrulles aèries i navals i va activar els seus sistemes de míssils terrestres.

«Les dues parts estan mostrant moderació», va dir la font, que descriu les maniobres com «el gat i el ratolí» en alta mar. «Una part intenta creuar i l’altra s’interposa en el camí i els obliga a una posició més desavantatjosa, fins que al final tornen a l’altre costat», va afegir.

Els exercicis xinesos, centrats en sis ubicacions al voltant de l’illa que la Xina reclama com a pròpies, van començar dijous i estaven programats perquè duressin fins diumenge al migdia, segons va informar la setmana passada l’agència oficial de notícies Xinhua.

Risc d’errors de càlcul

Els Estats Units van tornar a mostrar el seu rebuig als exercicis militars. «Aquestes activitats són una escalada significativa en els esforços de la Xina per canviar l’‘statu quo’. Són provocatives, irresponsables i augmenten el risc d’errors de càlcul», va dir un portaveu de la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el primer ministre de Taiwan, Su Tseng-chang, ha avisat la Xina avui, diumenge, que l’illa mai acceptarà les seves reclamacions sobiranistes i va garantir que no cedirà a la pressió dels seus exercicis militars.

«La Xina ha utilitzat brutalment accions militars per pertorbar la pau i l’estabilitat regionals [...]. Mai ens doblegarem davant la pressió. Defensem la llibertat i la democràcia i creiem que els taiwanesos desaproven les accions d’intimidació de la Xina amb la força i el soroll de sabres a la nostra porta», va dir Su als mitjans.

Temes:

Xina Taiwan