Tensió a Àsia

¿Què està passant entre la Xina i Taiwan?

El Govern de la Xina ha advertit que respondrà «contundentment» si Nancy Pelosi visita Taiwan en la seva gira asiàtica

¿Què està passant entre la Xina i Taiwan?

Fathin Suhaira Abd Rahim/BERNAMA/dpa

4
Es llegeix en minuts

La visita de Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, a Taiwan en la seva gira asiàtica ha deixat clar que el conflicte entre la Xina i Taiwan està lluny de solucionar-se. Davant l’anunci del viatge de la política nord-americana, la Xina ha avisat que prendrà «mesures contundents» i que el seu exèrcit «no es quedarà de braços plegats».

Notícies relacionades

El gegant asiàtic reclama la sobirania sobre l’illa i considera Taiwan una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang s’hi van replegar el 1949, després de perdre la Guerra Civil contra els comunistes. Una visita d’un mandatari nord-americà del calibre de Pelosi suposaria, segons el Govern xinès, una provocació i «definitivament un detriment al principi de la sobirania xinesa».

Pelosi s’ha convertit en el representant polític nord-americà de més alt nivell que visita l’illa des de 1997, i ella és la tercera política més important de la Casa Blanca.

Guerra civil i dues Xines

El conflicte entre la Xina i Taiwan es remunta al 1949, quan la Guerra Civil al país asiàtic es va acabar i el Partit Comunista Xinès, sota el lideratge de Mao Zedong, es va alçar amb la victòria després de derrotar el Govern de Chiang Kai-shek. En aquell moment, gairebé dos milions de persones, entre les quals l’oposició política –el Kuomintang, el partit anticomunista–, es van replegar a Taiwan, un un arxipèlag compost per l’illa de Formosa, l’arxipèlag de Pescadores i les illes Matsu i Kinmen, on van aconseguir establir-se.

A l’arribar, els exiliats van proclamar la República de la Xina a Taiwan i van defensar que el Govern legítim de la Xina es trobava allà. Tot i això, les forces de Mao es van expandir per tot el territori continental i van proclamar la República Popular de la Xina, amb Beijing com a capital. Des d’aquell moment, la Xina considera que Taiwan és una de les seves províncies i ha defensat el seu dret a «recuperar-la». 







El paper dels Estats Units

En un context en el qual hi havia dues Xines que deien ser legítimes, els Estats Units, aliat del Kuomitang durant la Segona Guerra Mundial, va donar el seu suport a Taipei i el va reconèixer com al Govern de tot Xina. Tanmateix, el 1979, Washington va voler establir relacions diplomàtiques amb la Xina continental i per això, va rescindir el tractat de defensa mútua que tenia amb Taiwan. 

Tot i així, les relacions no oficials s’han continuat mantenint. Els Estats Units venen material militar d’autodefensa a Taiwan, malgrat que Beijing ha avisat en diverses ocasions el seu enuig al respecte.

Durant el mandat de Donald Trump, els llaços militars amb Taiwan es van aprofundir i la venda d’armes es va intensificar. Joe Biden, actual president dels Estats Units, ha declarat recentment que sortiria en defensa de Taiwan si fos atacada per la Xina, ja que assegura que el seu objectiu és assegurar la pau i l’estabilitat a l’Estret de Taiwan, barrera física que separa la Xina i l’illa.

Relació actual

La tensió entre els dos territoris ha augmentat aquests últims anys. La incursió d’avions militars per part de la Xina en l’espai aeri de Taiwan feia créixer l’escalada verbal l’octubre del 2021, quan el ministre de Defendsa de l’illa, Chiu Kuo-cheng, assegurava que les relacions amb el seu veí eren «les més fosques en quaranta anys». Ja en aquella època, Joe Biden va intentar mediar entre tots dos. El president nord-americà va assegurar que havia parlat amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping sobre Taiwan i s’havien posat d’acord per respectar l’acord de pau establert. 

Ara, amb la possible visita de Pelosi al territori taiwanès, la Xina assegura que Taiwan s’enfronta a «conseqüències desastroses» si «els Estats Units gestionen malament la situació a l’estret», ha declarat la portaveu de la Cancelleria xinesa Hua Chunying amb referència a la possible arribada aquesta nit a l’illa de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi.

Amenaça als EUA

Segons mitjans dels Estats Units i Taiwan, l’alta funcionària podria aterrar aquesta nit a Taipei en una visita no anunciada dins la gira que porta a terme per Àsia i que Pequín ja va advertir que, en cas de produir-se, respondria amb contundència.

En les últimes dates, des que mitjans nord-americans avancessin la possibilitat del viatge de Pelosi, representants xinesos tant militars com civils han avisat de possibles conseqüències del viatge de la funcionària nord-americana. El president xinès mateix, Xi Jinping, va demanar al seu homòleg nord-americà, Joe Biden, «no jugar amb foc» en la conversa telefònica que van mantenir la setmana passada. També en els últims dies el portaveu del Ministeri de Defensa de la Xina Tan Kefei ha declarat que l’Exèrcit xinès «no es quedarà de braços plegats» si es produeix la visita.

La Xina considera la possible visita com a «perillosa i provocadora», ja que «definitivament mina el principi de la sobirania xinesa i de la nostra integritat territorial». A més, avisa que fa temps que observen «una tendència creixent» a Taiwan cap a la independència, encoratjada per «actors externs» i això podria tornar-se una situació «fora de control», per la qual cosa «és legítim que els nostres governants i els nostres militars prenguin accions per evitar que Taiwan vagi més lluny en direcció a la independència».


Temes:

Xina Taiwan