Pacte nuclear del 2015

L’Iran diu que està preparat per concloure les negociacions nuclears

El 2018, el llavors president dels EUA, Donald Trump, va abandonar el pacte nuclear i va tornar a imposar mesures restrictives al país

L’Iran diu que està preparat per concloure les negociacions nuclears

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El negociador en cap nuclear iranià, Ali Bagheri Kani, ha afirmat aquest diumenge que el seu país està preparat per concloure a curt termini les negociacions que tenen per objectiu salvar el pacte nuclear del 2015.

«Compartim les nostres idees proposades, tant en substància com en forma, per aplanar el camí per a una ràpida conclusió de les negociacions de Viena que tenien per objectiu arreglar la complicada situació perjudicial causada per la retirada unilateral i il·legal dels EUA», ha tuitejat Kani.

«Estem llestos per concloure les negociacions ben aviat, en cas que l’altra part estigui llesta per fer el mateix», ha remarcat el cap de l’equip negociador iranià i ha detallat que l’Iran manté una estreta cooperació amb la resta dels signants, sobretot amb l’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, per demostrar la seva «bona voluntat».

El pacte nuclear del 2015 conegut com a JCPOA, limitava el programa atòmic iranià a canvi de l’aixecament de sancions, però el 2018 el llavors president dels EUA, Donald Trump, el va abandonar i va tornar a imposar mesures restrictives a l’Iran.

Teheran va respondre un any després amb l’acceleració dels seus esforços nuclears i l’enriquiment d’urani.

Notícies relacionades

L’Iran negocia des de l’any passat amb cinc potències i indirectament amb els Estats Units per restablir el pacte atòmic, però fins ara no s’ha aconseguit acabar.

Tant l’Iran com els EUA remarquen que encara queden temes clau per resoldre que requereixen la voluntat i la decisió política de l’altra part.