Corrupció a Rússia
Sant Petersburg i la màfia Tambov, els primers tractes de Putin amb el crim organitzat
Als anys 90, el líder del Kremlin va ser tinent d’alcalde de la segona ciutat russa i va pactar amb un grup mafiós repartir-se els beneficis del port
L’operació Troica a Espanya va ser el desencadenant de l’enverinament de Litvinenko, que havia de viatjar al nostre país per testificar davant el jutge sobre les connexions entre la màfia i l’entorn del president rus
A finals de la primavera del 2012, Guennadi Petrov, principal encausat en l’anomenada operació Troica contra la màfia russa a Mallorca, en situació de llibertat provisional i pendent de judici a Espanya per suposats delictes relacionats amb el blanqueig de diner procedent d’activitats criminals, va aterrar a Moscou amb un permís d’uns dies concedit per la justícia espanyola per la malaltia de la seva sogra. El primer que va fer, segons fonts ben informades de la capital russa, va ser dirigir-se a la Duma estatal, la Cambra baixa del Parlament rus, on era diputat del partit governamental Rússia Unida Vladislav Reznik, el seu veí a l’illa de Mallorca, el parlamentari més ric de Rússia i també processat en la mateixa causa.
Petrov mai va complir el seu compromís de tornar a Espanya, a diferència d’altres presumptes integrants menors del seu clan mafiós, absolts finalment el 2018 per falta de proves sobre l’origen criminal dels fons. I és que el seu es tractava d’un cas amb implicacions molt més severes i perilloses per a l’Estat rus. L’acusat, en realitat, estava considerat el líder de Tambóvskaia-Malixeva, un dels principals grups mafiosos de Rússia, establert a Sant Petersburg; una lògia corrupta implicada en tota mena d’activitats criminals, incloent delictes de sang; un sindicat del crim amb què el president Rússia, Vladímir Putin, havia pactat, durant el període en què va treballar com a tinent d’alcalde de la segona ciutat russa, cap als anys 90, repartir-se els beneficis d’un dels principals negocis locals, segons ha revelat la periodista britànica Catherine Belton al seu llibre Los Hombres de Putin; com la KGB se apoderó de Rusia i se enfrentó a Occidente.
«Van forjar [l’actual president rus i la màfia Tambóvskaia] una relació molt pròxima; Putin va intentar establir la seva pròpia terminal petrolera al port; els grups del crim organitzat que controlaven el negoci van reaccionar i van amenaçar la seva família; va haver d’enviar les seves filles a Alemanya; durant aquest procés, se’n va adonar que no podia vèncer i va unir forces amb ells», explica Belton a EL PERIÓDICO en to contundent.
L’operació Troica, a més, esquitxava nombrosos integrants de l’entorn més pròxim de l’actual president rus, en particular, Aleksandr Bastrikin, antic company de classe de Putin i actual president del Comitè d’Investigació de Rússia, òrgan equivalent a la Fiscalia Anticorrupció d’Espanya. Es tracta d’un home que durant els últims anys ha dirigit les actuacions judicials contra l’oposició encapçalada per Aleksei Navalni i a qui el cap d’Estat acaba d’encarregar la investigació del que va qualificar com a temptatives de «desprestigiar» l’Exèrcit rus, atribuint-li de forma falsa, segons Moscou, massacres i bombardejos indiscriminats a Ucraïna contra la població civil, un delicte que a la Rússia actual pot comportar 15 anys de presó.
Posició de privilegi
D’acord amb l’escrit presentat per la fiscalia davant l’Audiència Nacional, des de la seva privilegiada posició com a alt funcionari de la justícia russa, Bastrikin va actuar en nombroses ocasions en benefici d’un poderós criminal com Petrov. I és precisament per aquesta raó per la qual el líder mafiós encausat a Espanya mai va tornar al nostre país: «A Rússia no estaven interessats que sortís a la llum la connexió de Petrov amb algú tan important del cercle íntim de Putin com Bastrikin», afirmen a aquest diari fonts pròximes a la investigació.
Notícies relacionadesEl cas és l’exemple fefaent d’un fenomen que inquieta molt juristes i experts: la impossibilitat de distingir entre l’Estat rus, la seva classe política i el crim organitzat. A la Rússia de Putin, coincideixen molts analistes, és freqüent que els grups mafiosos tinguin contactes privilegiats i fins i tot es coordinin amb legisladors i comandants d’unes forces de seguretat encarregades, en teoria, de combatre’ls, que al seu torn participen dels beneficis monetaris que generen aquestes activitats delictives.
Quan a Espanya es va llançar l’operació Troica, poca gent al nostre país era conscient de les importants implicacions que acabaria tenint el cas. Però la investigació judicial va ocasionar tal enrenou intern al Kremlin que finalment es va convertir en el desencadenant de l’assassinat d’Aleksandr Litvinenko, l’exagent de l’FSB enverinat el 2006 a Londres amb poloni. Coneixedor de tot això, Litvinenko, que llavors col·laborava amb el CNI, ja havia informat els serveis d’intel·ligència espanyols de les connexions entre el crim organitzat a Espanya, alts funcionaris russos i el president rus, i havia de viatjar a Espanya per explicar totes aquestes revelacions davant un jutge. «Tot i que ja estava considerat un traïdor, la seva disposició a declarar va ser el detonador (del seu assassinat) perquè sabem que Espanya era un canal molt important per al blanqueig de diner del KGB», assenyala Belton.
La segona ciutat russa, el baptisme de Putin en la corrupció
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Ucraïna Rutte esquiva la petició d'empara de Zelenski a l'OTAN
- El conflicte del Pròxim Orient El paper de l'aigua en la pau
- mesures de l'executiu La Generalitat mobilitzarà més de 1.000 milions per impulsar els microxips
- Nou pol d’innovació Un mar de ‘start-ups’, innovació i tecnologia
- Mesures de l'Executiu Catalunya comptarà amb més jutges de reforç contra la multireincidència