AFRICAN LION

El Marroc es queda sense les maniobres militars dels EUA després de la bronca d’un senador prosahrauí

El Pentàgon confirma que han rebut l’encàrrec de buscar un altre país amfitrió per a les maniobres African Lion, després de 18 anys realitzant-se al Marroc

El Marroc es queda sense les maniobres militars dels EUA després de la bronca d’un senador prosahrauí

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Fa un mes, 7.500 soldats africans, nord-americans i europeus van portar a terme al Marroc l’exercici militar més gran fins a la data al continent africà. Tres setmanes de tancs travessant les sorres del desert, infants de 40 països fent simulacres d’operacions antiterroristes i llançamíssils d’última generació Himars, amb propulsors que aixecaven un núvol de pols bruna. Són les maniobres African Lion. Les dirigeixen els Estats Units i, durant els últims 18 anys, les ha allotjat el Marroc. 

Ara, el Pentàgon ha pres la decisió, pressionat des del Congrés, de buscar un altre país amfitrió. La situació del Sàhara Occidental és en el rerefons.

El general Stephen J. Townsend, comandant de la Comandància per a l’Àfrica dels Estats Units (U.S. Africom), va confirmar que estan buscant un país que no sigui el Marroc per allotjar el gruix de les maniobres del 2023. En una sessió informativa la transcripció de la qual ha publicat el Departament d’Estat i revisada per aquest diari, Townsend explica la decisió com a part del mandat del Congrés dels Estats. «Ho explorarem, perquè així se’ns ha demanat: busquem països voluntaris per allotjar les maniobres African Lion, totes o parts, i enviarem equips per valorar-ho. Volem diversificar els exercicis», ha dit.

En els African Lion participen cada any soldats dels Estats Units, el Marroc, Ghana, el Senegal, Tunísia, el Txad, França, Itàlia, el Brasil o els Països Baixos, entre d’altres. En les dues últimes edicions (el temps que porta oberta en canal la crisi diplomàtica oscil·lant entre el Marroc i Algèria) Espanya ha declinat participar-hi.

El general Townsend no ha esmentat explícitament el conflicte sobre el Sàhara Occidental, però sí que ha deixat clar que la decisió ve imposada perquè «el Congrés ha aprovat una llei de defensa per a l’any fiscal 2022 [vigent per al 2023] que ens ho exigeix». Ell l’acatarà perquè «als Estats Units creiem en el control civil de les Forces Armades, i els nostres líders civils i el nostre Govern ens han dit que ho fem».

Es refereix Townsend a la sempre polèmica tramitació de la norma que permet cada any a l’Exèrcit realitzar la seva enorme despesa, la National Defense Authorization Act. En la seva tramitació, els senadors dels diferents partits pressionen per esmenar-la, per exemple per aconseguir que la fabricació d’un determinat armament es faci al districte electoral que els va elegir. 

Aquest any, un senador conscienciat amb la causa sahrauí ha carregat durament contra el Marroc per la situació del Sàhara Occidental, i ha exigit el canvi de seu. 

«El Congrés està pressionant el Marroc perquè facin concessions respecte al Sàhara Occidental i Rabat posi en marxa una negociació honesta», interpreta per a ‘El Periódico de España’, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest diari, Intissar Fakir, directora del programa de Nord de l’Àfrica i Sahel del Middle East Institute de Washington. «La decisió no agradarà a Rabat. Tot i que crec que hi ha hagut una mica de sobreinterpretació del que significa el moviment: el general Townsend ha deixat clar que es poden reprendre en el futur».

El senador Inhofe

El senador en qüestió és el líder republicà en el Comitè de les Forces Armades del Senat, James Inhofe. Ha carregat amb duresa contra les polítiques marroquines cap al Sàhara Occidental. Segons ha avançat el ‘The Washington Times’, durant una de les sessions ha acusat el Govern marroquí d’«atacs perversos» als sahrauís a la regió. «El Marroc no ha fet res per reparar el mal que ha fet al poble sahrauí tots aquests anys, ni per mostrar que es prenen seriosament resoldre la crisi», va dir a la Cambra alta. 

Afirma el republicà d’Oklahoma que Rabat ha despistat totes les administracions dels Estats Units durant dècades fent creure en la seva voluntat de negociar amb el sahrauí Front Polisario (avalat per Algèria). «Per això he pressionat el Departament de Defensa perquè busqui un lloc alternatiu per als exercicis militars anuals African Lion que fins ara allotjava el Marroc», ha dit. 

Inhofe va liderar l’any passat, junt amb el demòcrata Patrick Leahy, una petita revolució en el senat contra el gir de Donald Trump cap al Sàhara Occidental. 27 senadors dels dos partits (13 republicans i 14 demòcrates d’un total de 100 senadors) van dirigir una carta al president, Joe Biden, perquè reverteixi «la decisió equivocada» presa per Donald Trump. Aquest va decidir reconèixer al Marroc la sobirania sobre el Sàhara Occidental. El mateix dia va anunciar que el país magribí restablia relacions diplomàtiques amb Israel.

Els senadors demanaven a Biden renovar el compromís dels Estats Units amb la recerca d’un referèndum sobre l’autodeterminació per al poble sahrauí. «L’abrupta decisió de l’administració anterior (l’11 de desembre del 2020) de reconèixer oficialment les reclamacions il·legítimes de sobirania del Regne del Marroc sobre el Sàhara Occidental va ser miop, va soscavar dècades de política nord-americana coherent i va alienar a un nombre significatiu de Nacions africanes», deia la carta.

Notícies relacionades

En previsió del cop diplomàtic a un dels aliats de Washington a la regió, el comandant de l’U.S. AFRICOM s’ha desviscut en elogis al Marroc com a amfitrió dels African Lion. «El Marroc té una capacitat militar alta, i tenen la infraestructura i l’entrenament per portar les maniobres a terme. Serà difícil trobar un país a l’Àfrica que es pugui aproximar a allò que el Marroc ha sigut capaç de fer durant 18 anys», ha dit. «Serà complicat trobar un país per fer-ho, i més en el termini d’un any».

Deixa el general Stephen J. Townsend la porta oberta que l’African Lion torni en un futur al país magribí. «Segur que tornem a treballar amb el Marroc en futurs African Lion».

Temes:

Marroc