Almenys un mort

Vídeo | Pànic a les Filipines per un terratrèmol de magnitud 7

1
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys una persona ha mort aquest dimecres després d’un terratrèmol de magnitud 7,0 en l’escala de Richter que ha sacsejat diverses localitats del nord de les Filipines, inclosa Manila –la capital–, i que ha provocat a més corriments de terra i danys en edificis.

Són nombroses les imatges que circulen a les xarxes. Com aquestes:

Segons les dades recollides pel Centre Sismològic Euromediterrani (SCEM), l’epicentre del terratrèmol ha estat ubicat a 335 quilòmetres al nord de Manila i a 10 quilòmetres de profunditat, i s’ha produït a les 08.43 hores (hora local). Ha afectat ciutats com San Ramón o Lagangilang, totes dues a la província muntanyosa d’Abra.

Un treballador de la construcció ha quedat atrapat sota la runa caiguda a La Trinidad, Benguet, i ha mort a Abra, tal com ha informat ‘Philstar’.

El president de les Filipines, Ferdinand Marcos Jr., conegut com ‘Bongbong’, ha ordenat la mobilització d’equips de rescat i ajuda del Departament de Benestar Social i Desenvolupament a les zones afectades.

Possibles rèpliques

El portaveu del Consell Nacional de Reducció i Gestió del Risc de Desastres (NDRRMC), Mark Timbal, ha dit: «Insto tothom a mantenir-se alerta i a donar prioritat a la seguretat davant les possibilitats de rèpliques que puguin sentir-se després d’aquest fort terratrèmol».

Al Metro Manila, les línies ferroviàries LRT-1, LRT-2 i MRT-3 han suspès temporalment les seves operacions per comprovar els danys i fer-ne el manteniment.

D’altra banda, la senadora Imee Marcos ha afirmat en una roda de premsa que els campanars de Bantay i Laoag havien resultat danyats, i que el centre de la ciutat de Laoag possiblement seria acordonat, ja que la runa continuava caient des del campanar.

Notícies relacionades

Filipines està situada al Cinturó de Foc del Pacífic, on es produeixen al voltant del 90% dels terratrèmols del món.

L’últim gran terratrèmol que va fer trontollar el país va ser de 7,1 graus de magnitud i va matar més de 220 persones al centre de les Filipines l’octubre del 2013.