Crisi energètica

Scholz diu que el recurs al carbó per la crisi del gas serà «limitat»

El canceller ha insistit que el seu país continua compromès amb la descarbonització de l’economia

Scholz diu que el recurs al carbó per la crisi del gas serà «limitat»
2
Es llegeix en minuts

El suport a l’ús del carbó com a font d’energia per reemplaçar al gas que deixi d’arribar de Rússia ha de tenir un caràcter «temporal i limitat», va declarar aquest dilluns el canceller alemany, Olaf Scholz, que va reiterar que el seu país continua compromès amb la descarbonització de la seva economia.

Scholz va al·ludir així a l’extensió de l’aprofitament de l’energia procedent de les plantes que generen electricitat amb carbó i fonts fòssils en la inauguració d’un fòrum sobre el clima que va començar a la capital alemanya i en el qual es va referir a aquesta iniciativa en el context de la resposta a la guerra a Ucraïna.

El canceller alemany va afegir en el conegut com a Diàleg de Petersberger que les inversions destinades a crear infraestructures que ajudin a incrementar l’aprofitament temporal de les energies fòssils, com la construcció de terminals de Gas Natural Liquat (GNL) «han de ser compatibles amb els objectius de descarbonització» de l’economia.

Les paraules de Scholz es coneixen després que el Govern alemany aprovés la setmana passada la reactivació de les centrals elèctriques que funcionen amb carbó i petroli, a fi d’estalviar i emmagatzemar gas.

Tornada al mercat elèctric

Un total de 27 centrals en la reserva podran així tornar al mercat elèctric de manera limitada i en cas necessari, fins al 30 d’abril del 2023.

Alemanya està pendent aquesta setmana de si es reprèn el subministrament de gas rus a través del gasoducte Nord Stream, que està sotmès a tasques regulars de manteniment en principi fins dijous vinent. Les autoritats alemanyes no oculten que temen que el tall sigui definitiu.

Des del dia 23 està en vigor a Alemanya el nivell d’alerta del pla d’emergència del gas, el segon de tres nivells, declarat llavors davant la disminució del subministrament procedent de Rússia i els elevats preus de l’energia.

Notícies relacionades

Al mateix fòrum, la ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock, va opinar per la seva banda que la guerra a Ucraïna «també ha convençut els últims escèptics a Alemanya que només amb energies renovables i eficiència energètica podem garantir la nostra seguretat energètica. En aquests temps les renovables són ‘energia de la llibertat’».

Baerbock va recordar que amb aquest objectiu el Govern alemany ha aprovat una «ambiciosa» llei d’energies renovables que inclou l’impuls «massiu» a la solar i eòlica «amb l’objectiu que el 2030 almenys el 80% de la nostra electricitat sigui procedent de les renovables».