Crisi energètica

Alemanya aprova reactivar centrals de carbó per estalviar gas

El Ministeri d’Economia apunta que la mesura és de caràcter temporal i «no afectarà» l’«objectiu prioritari» de completar l’abandonament del carbó per al 2030

Alemanya aprova reactivar centrals de carbó per estalviar gas

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El Govern alemany va donar llum verda aquest dimecres a la reactivació de les centrals elèctriques que funcionen amb carbó i petroli que formen part de la reserva energètica, com a part del paquet de mesures per estalviar gas de cara a l’hivern que ve.

El Ministeri d’Economia i Protecció del Clima, a càrrec del verd Robert Habeck, impulsor de la mesura, va remarcar que és de caràcter temporal i «no afectarà» l’«objectiu prioritari» d’Alemanya de completar l’abandonament del carbó per al 2030.

La regulació, que entra en vigor demà, permetrà a un total de 27 centrals que no estaven operant en aquests moments tornar al mercat elèctric de manera limitada fins a inicis de la primavera, en concret fins al 30 d’abril del 2023.

No obstant, la reactivació està vinculada al decret de l’estat d’alarma que forma part del Pla d’Emergència per al Gas, per la qual cosa l’aixecament d’aquest implicaria que les centrals s’haurien de desconnectar abans de la xarxa.

8,5 gigawatts addicionals

D’una banda, 16 plantes a base de carbó i olis minerals, que estaven desconnectades de la xarxa però formaven part de la reserva podran tornar a funcionar –si els operadors així ho desitgen, ja que la mesura és voluntària– a partir de demà, dijous, quan la regulació entri en vigor.

Aquestes centrals, la majoria de les quals es concentren al sud d’Alemanya, tenen segons el Ministeri una capacitat instal·lada de 4,3 gigawatts per a les plantes de carbó i 1,6 per a les d’olis minerals.

S’hi han de sumar 11 centrals de carbó que havien de deixar de cremar d’aquest material a partir de determinades dates el 2022 i 2023 com a part del procés de descarbonització, que podran prolongar ara les seves operacions i passaran a formar part de la reserva.

Aquestes últimes compten amb un rendiment instal·lat de 2,6 gigawatts addicionals.

Segons Habeck, la reactivació, possible gràcies a l’aprovació la setmana passada al Parlament de la nova Llei de Centrals Energètiques de Reemplaçament, permetrà estalviar entre 5 i 10 terawatts/hora de gas natural a Alemanya i els mateixos a la resta d’Europa.

«Volem estalviar gas ara a l’estiu per omplir els nostres dipòsits de cara a l’hivern», va declarar el ministre, que ha explicat en diverses ocasions que per disposar de prou gas per suplir les necessitats de les llars i la indústria és necessari reduir el percentatge que es fa servir per produir corrent.

El 12,6% del consum de gas a Alemanya es va destinar el 2021 a la generació d’electricitat, d’acord amb l’Oficina Federal d’Estadística (Destatis).

Falta de carbó i de personal

Tot i això, segons els mitjans alemanys, el pla per suplir l’ús de gas per a la producció elèctrica amb la reactivació de les centrals de carbó presenta algunes dificultats, ja que les plantes no estan preparades per reprendre les operacions a curt termini.

Així, alguns operadors han advertit que les centrals que havien de ser desconnectades aquest any no disposen de prou reserves de carbó o no poden transportar-les amb rapidesa a les plantes a causa dels colls d’ampolla en el sector logístic.

En altres casos, falta personal qualificat perquè les centrals siguin capaces d’operar a ple rendiment, ja que en particular les que estaven ja desconnectades només compten amb plantilles reduïdes al mínim.

Això fa preveure que, tot i que les plantes estiguin autoritzades a reprendre les seves operacions a partir d’aquest dijous, les que decideixin tornar al mercat no ho faran immediatament i possiblement no a ple rendiment.

Estalvi de gas a contrarellotge

Més enllà de la reactivació de les centrals de carbó, el Govern d’Alemanya ha adoptat mesures per facilitar i accelerar les importacions de gas natural liquat (GNL), tot i que a causa de la necessitat de construir les infraestructures necessàries, aquestes tampoc faran efecte immediatament.

Per això, l’Executiu alemany, sota el comandament del socialdemòcrata Olaf Scholz, està impulsant la reducció del consum de gas en la indústria, per exemple a través d’un sistema pel qual es compensarà les empreses que vulguin renunciar-hi durant uns mesos.

Notícies relacionades

Segons dades del Govern, des de l’inici de la guerra d’Ucraïna, el 24 de febrer, Alemanya ha aconseguit restringir el consum de gas en un 14% en relació amb el mateix període de l’any anterior.

D’acord amb Habeck, els dipòsits de gas s’estan omplint a raó d’un 1,3 o un 1,4% al dia, però tot i així el ministre afirma que és necessari preparar-se per a un tall complet del subministrament de gas rus a través del gasoducte Nord Stream 1, que en aquests moments no és operatiu a causa de les tasques anuals de manteniment.

Temes:

Alemanya