Temperatures rècord

Alerta al Regne Unit per calor extrema: els termòmetres pujaran per sobre dels 40 graus

La rapidesa amb què es produeix l’augment de la calor sorprèn els meteoròlegs

Itàlia, on se superaran els 40 graus, afronta un dels estius amb temperatures més altes del segle

Alerta al Regne Unit per calor extrema: els termòmetres pujaran per sobre dels 40 graus

EFE/EPA/NEIL HALL EFE

6
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El Regne Unit viu aquest dilluns la que pot ser «la jornada més calorosa de la seva història». Així ho ha confirmat Penelope Endersb, directora executiva de l’Oficina Meteorològica, que, malgrat tot, ha precisat que el veritable rècord tindria lloc demà, quan es calcula que el termòmetre arribarà als 43 graus en alguns llocs del país.

Fins ara, la màxima temperatura registrada va ser de 38,7 graus al comtat de Cambridge el 2019. Un any més tard els meteoròlegs britànics van realitzar un hipotètic pronòstic del temps per al 2050 mostrant el mapa de l’illa amb temperatures de més de 40 graus. No ha fet falta que passessin tres dècades. Està passant ara i la velocitat amb què s’està produint l’escalfament sorprèn els meteoròlegs.

 Bona part d’Anglaterra es troba per primera vegada sota alerta roja per la calor extrema en ciutats com Londres, Birmingham, Leeds, Cambridge, Manchester i York. La resta del país es troba en alerta taronja, segon grau màxim. Les autoritats han recomanat als ciutadans que canviïn els seus hàbits diaris, que no s’exposin al sol i que evitin el viatjar excepte que sigui essencial. Augmenta també la pressió en hospitals, urgències mèdiques i servei de bombers.

 «Creiem que avui pot ser el dia més càlid en la història del Regne Unit, amb les temperatures més altes al sud-est (d’Anglaterra)», ha declarat Endersby a la BBC. «Però és demà quan realment hi ha la possibilitat més gran d’arribar els 40 graus i temperatures encara més elevades. Fins i tot els 41 graus no són descartables. Hem arribat fins als 43 en el model de simulació, però esperem que no s’arribi a tant». Les temperatures han de baixar a partir de dimecres.

Evitar viatges

Escòcia, malgrat trobar-se en taronja ha imposat restriccions de velocitat en la circulació dels trens, cosa que està doblant el temps de cada trajecte. Altres serveis ferroviaris han sigut suspesos. El consell és evitar els viatges els pròxims dos dies.

 Les escoles també s’estan veient afectades per la calor. El curs escolar encara no s’ha acabat i algunes escoles sense ventilació o refrigeració suficient a les aules han optat per cancel·lar les classes. D’altres han reduït la jornada i han suspès totes les activitats esportives.

Itàlia, a 40 graus

L’onada de calor provocada per l’anticicló africà Apocalipsi 4800 està convertint Itàlia, incloent-hi l’abans més temperat nord del país, en un infern amb temperatures que ronden els 40 graus, segons han observat els meteoròlegs transalpins, que creuen que al pic s’hi arribarà dimecres vinent. Tot i que el fenomen està afectant en particular les àrees de plana i turons de la península italiana, també s’han disparat els termòmetres a les zones de muntanyes, cosa que ha reactivat la preocupació pel perill que es fonguin les glaceres alpines.

L’alerta ha sigut llançada aquest dilluns per l’expert en meteorologia Mattia Guissoni a Meteo.it, un dels principals portals italians dedicats als pronòstics del temps. Segons Guissoni, la situació és tal que, al Mont Blanc, el pic més elevat de la Unió Europea (UE), ubicat a 4.800 metres sobre el nivell del mar, es registraran els 0 graus durant diversos dies.

«Fins «fa 10, 15 anys», ha comentat Guissoni «temperatures tan altes a més de 4.000 metres sobre el nivell del mar, eren un esdeveniment raríssim i de curta durada, màxim un o dos dies, per la qual cosa els danys també eren limitats». Però «ara és la normalitat» i «això té repercussions en les zones d’alta muntanya, on es troben les glaceres», ha continuat l’expert. De fet, ja a principis d’aquest mes, el sobtat ensorrament d’una part de la glacera de la Marmolada, als Alps Dolomites, va provocar la mort d’onze alpinistes.

En aquestes circumstàncies, diversos ajuntaments italians han activat plans d’emergència, en particular destinats als avis i als més vulnerables de les zones on s’esperen els pics de calor més extrems, entre d’altres, a la Plana Padana, a la Toscana, l’Úmbria i el Laci. De fet, els experts consideren probable que aquest any se superin les temperatures del 2003, un dels estius més calorosos a Itàlia en més d’un segle.

Falta de pluja

La raó és també que, en aquests dies, l’onada de calor no remet ni durant les nits. «Anomenem nits tropicals les que no baixen dels 20 graus i, fins ara, aquest mes, hem tingut gairebé sempre nits tropicals», ha dit, en aquesta línia, Samantha Pilati, meteoròloga de l’Observatori Milano Duomo, en declaracions al diari La Repubblica.

El problema és també que no està plovent, ni es preveuen pluges substancials a curt termini. «Aquest mes han caigut 5,5 mil·límetres de pluja, davant els 75 mil·límetres de mitjana que tenim al juliol. És gairebé impossible, considerat que no es preveuen pluges per als pròxims dies, que s'arribi a la mitjana habitual», ha afegit. En aquest sentit, la situació està generant preocupació també a diversos sectors econòmics, en particular en l’agricultura del nord italià, on el riu Po ja viu la pitjor sequera dels últims 70 anys, segons els científics. Tant així que el gremi d’agricultors Coldiretti ja ha demanat al Govern italià que comenci a pensar en estratègies per conservar l’aigua a nous embassaments, en les èpoques en què hi ha pluges.

L’objectiu és evitar que es repeteixi el que està passant aquest any, en el qual la sequera i les altes temperatures han fet malbé el 70% de les collites italianes, cosa que ja ha provocat pèrdues de 3.000 milions d’euros per a l’agricultura del país, segons Coldiretti.

I és que la natura no està sent, ni de bon tros, immune a aquests fenòmens. Ho explicava recentment un cultivador de melons de Cremona, a la regió de la Llombardia, a l’explicar que ha observat una sobtada sobreproducció de les plantes de què s’obté aquesta fruita. «El risc és el d’haver de llençar-les a les escombraries. Ara hi ha una sobreproducció, després hi haurà escassetat», explicava Valter Cavalli. «Les plantes estan estressades», acabava, a l’afegir que, segons els seus càlculs, prop del 20% dels melons produïts per la seva empresa agrícola hauran de ser rebutjats.

Calor impensable a la Bretanya francesa

A França, els termòmetres tampoc donen treva. I l’onada de calor ha portat incendis, els més importants són els dos focs actius al sud de Bordeus, que ja han cremat 11.400 hectàrees de boscos de pins i han obligat a evacuar milers de persones. Més de 1.200 bombers estan treballant per intentar controlar aquests dos incendis, avalats des de l’aire per quatre hidroavions de tipus Canadair i dos bombarders d’aigua Dash.

Notícies relacionades

El sud de França viu des de fa més d’una setmana una onada de calor que s’estén cap al nord i que arribarà al seu rècord aquesta setmana quan s’esperen temperatures superiors als 40 graus en localitats de la façana atlàntica, com és el cas de la Bretanya, on són inhabituals aquestes altes temperatures.

Météo France ha posat des de dilluns 15 departaments en alerta roja per calor en aquesta façana atlàntica. La resta del país, llevat d’un departament al sud de Còrsega, està en alerta taronja o alerta groga.