Relleu el 10 de Downing St.

Comença la carrera per succeir Boris Johnson

  • Ja són 10 els polítics que han presentat la seva candidatura per convertir-se en el nou líder de la formació

  • La llista ‘curta’ de favorits l’encapçala Rishi Sunak i hi ha Liz Truss i l’europeista Jeremy Hunt en la tria

  • Boris Johnson, la ‘party is over’

Comença la carrera per succeir Boris Johnson

JOHN SIBLEY / REUTERS

3
Es llegeix en minuts

Ha començat la carrera per la successió de Boris Johnson en el Partit Conservador. Ja són 10 els polítics que han presentat la seva candidatura per convertir-se en el nou líder de la formació i, en conseqüència, convertir-se en primer ministre. Entre els candidats hi ha pràcticament tots els pesos pesants del partit.

L’última a presentar-se ha sigut ministra d’Exteriors. Liz Truss, de 48 anys, que és una de les polítiques que gaudeix de millor reputació en el Govern, exsecretària d’estat de Comerç internacional. Va ser l’encarregada de renegociar tots els acords internacionals després del Brexit i actualment és l’encarregada de les negociacions amb la Unió Europea (UE).

Hi ha Sajid Javid, exministre de Sanitat, i Rishi Sunak, ex de Finances, els dos ministres que amb la seva dimissió dilluns passat van provocar el tsunami de renúncies (5 ministres i 60 llocs intermedis del seu Govern) que va acabar políticament amb Boris Johnson. Javid, d’origen pakistanès, ja havia sigut ministre de Finances de Johnson anteriorment però va deixar el càrrec quan el llavors primer ministre va intentar imposar-li els assessors i va nomenar Sunak.

Sunak, de 42 anys, per la seva banda, va ser durant dos anys la seva mà dreta en l’Executiu, va ser el ministre més popular fins que va esclatar l’escàndol de la seva dona, que declarava els seus impostos fora del Regne Unit. Això el va penalitzar de cara a l’opinió pública. Però és un prestigiós financer, jove, d’origen indi i ara mateix és el gran favorit de les enquestes per guanyar les primàries. Sobretot perquè el principal tema de la campanya serà l’alt cost de la vida i la retallada dels impostos. S’apunta que Johnson hauria intentat vetar la seva candidatura per considerar que l’havia traït.

Hi és també l’exministre de Finances de Theresa May, Jeremy Hunt, que és l’únic que no ha ocupat un càrrec en un Govern Johnson. Va ser un dels líders de la facció europeista dels conservadors. Els europeistes van desaparèixer del Govern després de la dimissió de May i l’arribada dels ‘brexiters’ durs de Johnson, que van ser els que van fer caure la seva predecessora. El Brexit ja no és un tema de debat, però sí les relacions amb la UE i la situació de la frontera a Irlanda de Nord. Hunt, no obstant, tindria opcions per la seva reputació com a economista i per la seva experiència en el segon càrrec més important d’un

Altres candidats són el ministre de Transport, Grant Shapps, la titular de Comerç internacional Penny Mordaunt i l’actual ministre de Finances, Nadhim Zahawi. L’únic que no ha estat en un Govern de Johnson és Hunt. El favorit és Sunak, prestigiós financer d’origen indi.

Calendari de les primàries

Notícies relacionades

Avui el grup parlamentari conservador escollirà els seus nous líders i s’espera que els pròxims dies anunciï el calendari de les primàries. En principi se celebraran el setembre. Primer hi hauria votacions de diputats que anirien eliminant els candidats un a un fins que en quedin dos, que competirien en les primàries, en què només votarien els membres del partit. Mentrestant el líder laborista, Keir Starmer, continua demanant a Boris Johnson que dimiteixi aquesta setmana i amenaça de forçar una moció de confiança al Parlament. Si Johnson perdés la moció, estaria obligat a convocar eleccions i es podria donar la circumstància inaudita que els conservadors arribessin a les eleccions sense tenir encara un líder.

Johnson té una forta oposició dins el partit. Els laboristes per guanyar la moció necessitarien el suport dels conservadors, que tenen una majoria de 80 diputats, però és complicat que ho aconsegueixin perquè estarien perjudicant el seu partit i donant avantatge als laboristes, que ara mateix tenen un avantatge clar en les enquestes si se celebressin eleccions generals ara mateix. Els conservadors tenen mandat fins a finals del 2024, els laboristes intentaran ajornar el màxim possible les eleccions per poder elegir amb tranquil·litat un nou líder i donar-li temps perquè es consolidi com a primer ministre.