Dimissió Boris Johnson

Cronologia: tres anys de polèmic mandat de Boris Johnson

Així han sigut els anys en els quals el ja ex primer ministre britànic ha estat al capdavant del Regne Unit

5
Es llegeix en minuts

Aquesta és la cronologia dels moments que han definit el mandat de tres anys del ja ex primer ministre britànic, Boris Johnson, des del 24 de juliol del 2019 fins a l’actualitat.

2019

24 de juliol. El conservador Boris Johnson és nomenat primer ministre després de la caiguda de l’Executiu de Theresa May.

28 d’agost. Amb majoria exigua i l’objectiu de renegociar un acord amb Brussel·les per executar el Brexit, Johnson sol·licita a la reina que decreti una suspensió temporal del Parlament, mesura declarada il·legal pel Tribunal Suprem.

12 de desembre. Johnson obté per al Partit Conservador una rotunda majoria en les eleccions legislatives i l’aval per negociar la sortida del Regne Unit de la UE.

2020

31 de gener. El Regne Unit abandona la UE el 31 de gener del 2020.

6 d’abril. Johnson es contagia de covid-19 i és ingressat en cures intensives en un hospital de Londres.

12 d’abril. Rep l’alta hospitalària.

15 de maig. El primer ministre i la seva dona Carrie, juntament amb empleats de la seva oficina, fan una «reunió de treball» amb vi i aperitius al jardí de Downing Street. Llavors estava prohibit trobar-se més de dues persones en exteriors tret de si era essencial per a la feina. És la primera reunió coneguda de l’escàndol «Partygate».

19 juny. Festa sorpresa a Downing Street pel 56 aniversari de Johnson, presumptament organitzada per la seva dona, Carrie, i a la qual assisteixen una trentena d’empleats, inclòs el ministre d’Economia, Rishi Sunak. En aquell moment estava prohibit reunir-se més de dues persones de diferents llars en interiors i més de sis en exteriors. Els tres van ser multats posteriorment per Scotland Yard.

13 de novembre. El seu conseller Dominic Cummings, cervell de la campanya del Brexit, abandona el Govern i comença a criticar públicament la gestió del ‘premier’ en la pandèmia.

31 desembre. Es tanquen definitivament els 47 anys del Regne Unit en el club comunitari i entra en l’era «post-Brexit».

2021

4 de gener. Johnson decreta un nou confinament nacional a Anglaterra.

21 de gener. Primera fricció amb la UE per la negativa britànica a concedir el rang d’ambaixador al representant comunitari a Londres.

5 de març. Grups paramilitars protestants encara actius retiren «temporalment» el seu suport al procés de pau pels efectes del Brexit a la regió.

Abril. Greus disturbis a Belfast i altres ciutats d’Irlanda del Nord protagonitzats per joves unionistes. Torna la violència sectària a Irlanda del Nord.

20 abril. Johnson promet acabar amb les «ridícules barreres» imposades pel Brexit al comerç entre la província d’Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit.

Juny. Aplicació del Protocol nord-irlandès que prohibeix la importació a Irlanda del Nord de carn refrigerada des del Regne Unit, origen de la coneguda com a «guerra de les salsitxes».

Setembre. Desproveïment de combustible a les gasolineres britàniques per la falta de transportistes.

5 de novembre. La Comissió europea adverteix el Regne Unit de «greus conseqüències» si opta per suspendre de manera unilateral el protocol irlandès inclòs en l’acord.

1 de desembre. El primer ministre assegura al Parlament que el seu personal va seguir completament les regles de confinament. Mentrestant, la premsa revela la celebració de més de 10 festes durant la pandèmia.

8 de desembre. Dimiteix la seva secretària de premsa, Allegra Stratton, després d’aparèixer en un vídeo dels preparatius d’una roda de premsa fent broma sobre una festa celebrada el 18 de desembre del 2020. Johnson nega que hi hagués una festa però demana al secretari del gabinet Simon Case investigar si es va infringir la normativa anticovid.

13 de desembre. Johnson assegura que ell no ha trencat les regles.

16 desembre. Els conservadors perden l’escó anglès de North Shropshire, que havia estat a les seves mans durant gairebé 200 anys.

17 de desembre. Renuncia al capdavant de la investigació Simon Case i és substituït per l’alta funcionària Sue Gray.

2022

12 de gener. Johnson es disculpa per segona vegada en trenta dies davant el Parlament.

18 de gener. Nova disculpa de Johnson al ser preguntat sobre la festa celebrada l’abril del 2020 en la vigília del funeral de Felip d’Edimburg.

19 de gener. Els diputats «tories» comencen a organitzar-se per obtenir les 54 cartes que podrien conduir a una moció de confiança interna contra Johnson.

25 de gener. La policia britànica obre una investigació sobre les festes a Downing Street i demana a Gray que reservi detalls de la seva per no interferir en la seva feina.

31 de gener. Es fa públic un avenç de l’informe de Gray en el qual es destaca que en el número 10 de Downing Street es van infringir les normes de la pandèmia i assenyala fallades en el lideratge.

4 de febrer. La dimissió de l’assessora política de Johnson, Elena Narozanski, eleva a cinc les renúncies d’alts càrrecs.

3 de febrer del 2022. Dimiteix el ministre principal d’Irlanda del Nord, l’unionista Paul Givan pel protocol del Brexit.

12 d’abril del 2022. Johnson, la seva dona Carrie, i el titular d’Economia, Rishi Sunak, multats per la Policia per assistir a festes il·legals.

19 d’abril. Johnson reitera davant el Parlament les seves disculpes, entre crits de «dimissió».

21 d’abril. S’aprova que una comissió parlamentària investigui si el primer ministre va mentir als diputats per les festes.

5 de maig. Històrica victòria del Sinn Fein en les eleccions autonòmiques d’Irlanda del Nord. El Partit Democràtic Unionista (DUP) reitera que no formarà govern amb els republicans si no s’elimina el protocol del Brexit per a la regió.

6 de maig. L’escàndol de les festes a Downing Street i l’increment del cost de la vida passen factura en les eleccions municipals als conservadors, especialment a Londres, Escòcia i Gal·les.

19 de maig. Scotland Yard anuncia la conclusió de la seva investigació, després d’haver emès un total de 126 multes a 83 persones.

23 de maig. Noves fotos mostren el primer ministre brindant a la festa de comiat d’un antic empleat el 13 de novembre del 2020.

25 de maig. L’informe de Gray insta a assumir responsabilitats als líders del país per les infraccions comeses durant el confinament.

6 de juny del 2002. Johnson surt airós d’una moció de censura interna, tot i que el 40% dels diputats conservadors voten a favor de la seva sortida.

Notícies relacionades

24 de juny del 2022. Els conservadors perden dues circumscripcions angleses en unes eleccions parcials. Arran del resultat dimiteix el president del Partit Conservador, Oliver Downden.

5 de juliol del 2022. La renúncia dels ministres d’Economia, Rishi Sunak, i Sanitat, Sajid Javid, posa en perill els plans del primer ministre britànic de mantenir-se en el poder.