Mort a Barcelona

El difunt expresident d’Angola serà sotmès a una autòpsia després d’una denúncia de la seva filla

Tchizé Dos Santos creu que el seu pare va ser enverinat i demana que el seu cadàver no sigui traslladat a Angola

El difunt expresident d’Angola serà sotmès a una autòpsia després d’una denúncia de la seva filla

REUTERS/Siphiwe Sibeko

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de la mort a la clínica Teknon de Barcelona de l’expresident d’Angola, Eduardo dos Santos, una part dels seus familiars, encapçalada per la seva filla Tchizé, ha presentat una denúncia davant els Mossos d’Esquadra exigint una autòpsia davant les sospites que pogués haver sigut enverinat, i han demanat impedir que el cadàver sigui traslladat a Angola perquè allà se li faci un funeral d’Estat, i també que es frenin públicament les pressions del Govern de Luanda i impedir que el cadàver sigui traslladat al país per evitar que s’utilitzi el seu pare amb finalitats propagandístiques.

«Hi ha una sèrie d’indicis que la mort de Dos Santos es va produir en condicions sospitoses», ha assegurat en un comunicat Tchizé. En la denúncia presentada davant la policia catalana s’assegura que l’actual president del país, Joao Lourenço, es va convertir «en el principal enemic de la família de Dos Santos», que va ser objecte de «persecució política».

Notícies relacionades

Segons l’escrit, el Govern angolès vol traslladar el cos de l’exmandatari al país africà per fer «un funeral amb tots els honors i donar així una imatge d’unitat», malgrat que el difunt havia expressat el seu desig, durant la seva llarga malaltia, de «ser enterrat en la intimitat a Espanya».

Segona dona

En la denúncia, es critica especialment el paper que ha tingut la seva segona dona, Ana Paula Cristovao, relacionada amb l’actual cap de l’Estat, amb qui ja no mantenia cap relació de parella i sota les cures de la qual va quedar durant l’última etapa de la seva malaltia, a partir del mes d’abril passat. En aquest període, la salut de Dos Santos va experimentar un notable deteriorament: «Cada vegada tenia les capacitats físiques més deteriorades, però també cognitives i volitives, fins a acabar en cures intensives de la Teknon». Tot això els porta a pensar que la mort de l’exmandatari «va ser afavorida per Ana Paula, el doctor Alfonso (que vivia en una residència pròxima finançada pel Govern angolès) i altres figures del Govern angolès».

Temes:

Angola