Magnicidi

Shinzo Abe | Mor l’ex primer ministre japonès després de ser tirotejat en un acte electoral

Detingut un exmembre de l’Exèrcit del Japó com a autor de l’assassinat

  • Aquest és el moment en què Shinzo Abe rep diversos trets durant un acte electoral

  • ¿Qui és l’autor dels trets a l’ex primer ministre japonès?

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’ex primer ministre japonès Shinzo Abe ha mort després de rebre trets d’escopeta durant un acte electoral aquest divendres. Abe ha sigut traslladat en ambulància i posteriorment en helicòpter després de l’atemptat i els serveis sanitaris han tractat, en va, que recuperés les constants vitals, segons han assenyalat la policia i els serveis sanitaris de la ciutat de Nara (oest del Japó), on ha tingut lloc l’atac.

L’exmandatari nipó ha rebut trets d’escopeta per l’esquena mentre oferia un discurs de campanya al carrer prop d’una estació de tren a l’esmentada localitat. Un home de 41 anys, exmembre de les tropes nipones, ha sigut detingut com a presumpte autor de l’atac. Yamagami Tetsuya va pertànyer a les Forces Marítimes d’Autodefensa (Exèrcit nipó). Segons fonts del Ministeri de Defensa japonès, el presumpte agressor va treballar en la branca naval de les Forces d’Autodefensa, encarregades de la defensa de l’arxipèlag, durant tres anys, fins al 2005.

Testimonis directes de l’atac afirmen que s’han sentit dos trets al lloc dels fets i que a continuació Abe s’ha desplomat a terra, segons ha recollit la cadena estatal NHK, mentre que alguns ciutadans han captat i han pujat a les xarxes socials imatges del polític sent atès sobre el terreny. Els serveis sanitaris han traslladat l’ex primer ministre a un hospital a la ciutat de Kashihara, al sud de Nara, per mirar de salvar-li la vida.

L’incident s’ha produït cap a les 11.30 hora local d’aquest divendres (2.30 GMT) i en presència de nombrosos ciutadans que assistien a l’acte de campanya o transitaven a prop de l’estació de Yamato-Saidaiji. Abe va deixar el càrrec de primer ministre per motius de salut el setembre del 2020, després de convertir-se en el polític japonès més durador al lloc. El líder conservador estava avui en un acte de campanya per a les eleccions parcials a la Cambra Alta de la Dieta (Parlament del Japó) que se celebren aquest diumenge, en què el Partit Liberal Democràtic (PLD) d’Abe i de l’actual primer ministre, Fumio Kishida, espera revalidar la seva àmplia majoria.

Els mítings electorals solen celebrar-se al Japó en ple carrer i amb escasses mesures de seguretat, a causa del baix índex de criminalitat i d’atacs amb armes de foc propis del país asiàtic.

Condemna taxativa del Japó

El Govern del Japó ha condemnat l’atac. «No es pot perdonar aquesta barbàrie, independentment de la raó que tingui la persona, per això ho condemnem taxativament i farem el possible per ajudar», ha dit el portaveu governamental japonès, Hirokazu Matsuno.

El primer ministre del Japó, Fumio Kishida, ha cancel·lat la seva agenda electoral i es troba de camí a Tòquio, on s’espera que atengui la premsa.

Notícies relacionades

L’exministra nipona d’Interior i Comunicacions, Sanae Takaichi, també ha condemnat l’atac i ha dit que «no perdona el terrorisme polític», mentre que Satoshi Nakanishi, ministre de Defensa en l’època d’Abe, ha dit que no «s’ha de perdonar el terrorisme i la violència».

«Estem tristos i commocionats pel tiroteig de l’ex primer ministre. Abe ha sigut un destacat líder per al Japó i un infrangible aliat dels Estats Units», ha dit l’ambaixador dels Estats Units a Tòquio, Rahm Emanuel.

Temes:

Japó Tirotejos