Atemptat

Commoció mundial per l’assassinat de llex primer ministre japonès Shinzo Abe

El polític nipó ha sigut abatut mentre realitzava un acte electoral

3
Es llegeix en minuts

L’ex primer ministre del Japó Shinzo Abe, de 67 anys, ha sigut víctima de diversos trets mentre oferia un discurs aquest divendres al carrer abans dels comicis parlamentaris que se celebren aquest diumenge al Japó. El seu partit polític ha informat de la seva mort, després d’anunciar prèviament els serveis sanitaris que es trobava en parada cardiorespiratòria.

L’actual primer ministre del Japó, Fumio Kishida, afirmava hores abans de conèixer el desenllaç fatal, que Abe es trobava «molt greu» després de rebre els trets. El mandatari ha condemnat l’acte com un «atac horrible que ha tingut lloc en unes eleccions, el pilar de la democràcia». A més, ha assegurat que «el Govern adoptarà totes les mesures possibles per anticipar i respondre a qualsevol situació semblant que pugui tenir lloc en un futur».

Primeres reaccions

El portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina ha anunciat que el país es troba «commocionat» per l’atemptat. Seguint la mateixa tònica s’ha pronunciat Rússia: «Estem convençuts que els qui van concebre i van cometre aquest crim monstruós seran degudament castigats per aquest acte de terrorisme que no té ni pot tenir justificació», ha declarat el Ministeri de Relacions Exteriors de Rússia en un comunicat.

El primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, que va mantenir una estreta relació amb Abe quan aquest estava al capdavant del Govern nipó, ha decretat aquest dissabte «dia de dol nacional». Minuts abans de conèixer l’última hora de l’estat de salut d’Abe, escrivia a Twitter el següent: «Estic profundament afligit per l’atac al meu estimat amic Abe Shinzo. Els nostres pensaments i oracions estan amb ell, la seva família i el poble del Japó». Abe i Modi van consolidar un dels períodes de més proximitat entre l’Índia i el Japó, intensificant també els esforços per equilibrar poders a la regió.

El primer ministre del Pakistan, Shehbaz Sharif, ha escrit en xarxes socials que està «profundament commocionat a l’escoltar la trista notícia d’un atac contra l’ex primer ministre japonès Shinzo Abe». El president de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, també ha utilitzat Twitter per expressar la seva «commoció i tristesa» per l’atemptat a Abe. D’altra banda, el ministre d’Exteriors de Bangladesh, AK Abdul Momen, ha qualificat l’atac contra el polític de «desafortunat i atroç».

«Aquest és un moment molt, molt trist», ha dit el Secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, als periodistes en la reunió del G-20 a Bali, afirmant que els EUA estan «profundament entristits i profundament preocupats».

Reaccions a Europa

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha denunciat un atac «covard» contra un «veritable amic, un ferotge defensor de l’ordre multilateral i dels valors democràtics». El Govern italià ha expressat la seva enèrgica condemna, remarcant que Itàlia és «a prop del poble japonès en aquest moment dramàtic».

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat la seva commoció i ha anunciat que «Espanya se solidaritza amb el poble japonès en aquests difícils moments».

Notícies relacionades

El primer ministre britànic en funcions, Boris Johnson, ha qualificat la notícia de l’assassinat d’Abe com a «increïblement trista». «Molts recordaran el seu lideratge mundial», ha dit Johnson, que ha enviat les seves condolences a la seva «família, amics i al poble japonès». «El Regne Unit està amb vosaltres en aquest moment fosc i trist», ha afegit el polític.

Emmanuel Macron, president de França, ha declarat que està «profundament commocionat», i ho ha condemnat com un «atemptat atroç». Angela Merkel ha assegurat haver rebut «amb horror de la notícia» i ha recordat els moments en què van treballar junts.