Tensió entre Grècia i Turquia

Grècia acusa Turquia de ser «un Estat pirata que viola el dret internacional»

Grècia impedeix el desembarcament a les seves illes de més de mil immigrants procedents de Turquia

Grècia acusa Turquia de ser «un Estat pirata que viola el dret internacional»

EFE/ERDEM SAHIN

1
Es llegeix en minuts

Atenes ha acusat dilluns Ankara d’intentar enviar a les illes gregues del mar Egeu al voltant de 1.130 immigrants en els últims tres dies. El ministre grec de Marina Mercant i Política Insular, Iannis Plakiotakis, ha declarat en una entrevista a Real FM que les embarcacions van ser detectades a temps i tornades per les autoritats portuàries gregues, i ha assenyalat que «es van localitzar les embarcacions de contraban en 24 incidents diferents». Al maig, les autoritats gregues van afirmar haver impedit en un dia que uns 600 migrants creuessin l’Egeu cap a Grècia des de Turquia.

Segons una font del Ministeri de Migració, el nombre d’immigrants procedents de Turquia en els quatre primers mesos de l’any va ser gairebé un 30% superior al del mateix període de l’any anterior. «Turquia segueix comportant-se com un Estat pirata que viola el dret internacional i posa en perill la vida de persones desafortunades», ha declarat dilluns Iannis Plakiotakis, acusant de nou Ankara d’afavorir les xarxes de contraban.

Relació tensa

Atenes i Ankara són veïns i aliats en l’OTAN, però la seva relació ha sigut tradicionalment conflictiva. La tensió ha anat a l’alça els últims anys, a causa de la qüestió migratòria i els intents turcs de realitzar prospeccions de gas en el Mediterrani oriental.

Fa dos anys, el març del 2020, Ankara va obrir les seves portes a Europa i va intentar fer passar milers de migrants per la frontera terrestre grecoturca, cosa que va ser rebutjada per Atenes amb l’ajuda de l’agència europea de control de fronteres, Frontex.

Notícies relacionades

Quant a les reivindicacions territorials, el mes passat Atenes «va demanar solemnement a Turquia que deixés de qüestionar la seva sobirania sobre les illes de l’Egeu» en una carta dirigida al secretari general de l’ONU. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar recentment que deixaria de participar en les reunions bilaterals amb els dirigents grecs que s’havien celebrat regularment des d’un acord del 2010 entre els dos països.

Les autoritats turques també han acusat Grècia de situar tropes a les illes del mar Egeu que separen els dos països, en violació dels tractats de pau firmats després de la Primera i la Segona Guerra Mundial.