Tensions internacionals

El món viu el seu risc «més alt» de rearmament nuclear des de la guerra freda, segons el SIPRI

Un informe de l’Institut d’Investigació Internacional per a la Pau d’Estocolm adverteix que el nombre d’armes nuclears creixerà en la pròxima dècada

El món viu el seu risc «més alt» de rearmament nuclear des de la guerra freda, segons el SIPRI

Feed

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El món està en risc «més alt» de rearmament nuclear des de la guerra freda, segons un informe publicat dilluns, en el marc de les noves tensions entre les grans potències a escala mundial, segons un informe de l’Institut d’Investigació Internacional per a la Pau d’Estocolm (SIPRI).

«Tot i que l’any passat es van produir alguns avanços significatius tant en el control de les armes nuclears com en el desarmament nuclear, el risc que s’utilitzin armes nuclears sembla més alt ara que en qualsevol altre moment des del punt àlgid de la guerra freda», ha declarat el director del SIPRI, Dan Smith. El nombre d’armes nuclears al món torna a augmentar en la pròxima dècada.

«Si els estats amb armament nuclear no prenen mesures immediates i concretes en matèria de desarmament, l’inventari mundial d’armes nuclears podria començar a augmentar aviat per primera vegada des de la guerra freda», ha advertit l’investigador associat del Programa d’Armes de Destrucció Massiva del SIPRI i investigador associat principal del Projecte d’Informació Nuclear de la FAS, Matt Korda.

En mans de Rússia i els EUA

Segons l’informe de SIPRI, actualment Rússia i els Estats Units controlen el 90% de l’arsenal nuclear mundial. Moscou és la primera potència atòmica mundial amb 5.977 caps desplegats, emmagatzemats o a l’espera de ser desmantellats. Per la seva banda, Washington compta amb 5.428 caps però amb més armes desplegades.

Notícies relacionades

Altres països que tenen armes nuclears són la Xina, França, el Regne Unit, Israel, l’Índia i el Pakistan. Israel és l’única potència que no reconeix oficialment tenir armes nuclears.

«Tots els estats amb armes nuclears estan augmentant o millorant els seus arsenals i la majoria està aguditzant la retòrica nuclear i el paper que les armes nuclears exerceixen en les seves estratègies militars», ha alertat el director del Programa d’Armes de Destrucció Massiva del SIPRI, Wilfred Wan, afegint: «És una tendència molt preocupant».

Temes:

Armas