Tensió bèl·lica a l’Est

L’Exèrcit ucraïnès perd el centre de la ciutat clau de Severodonetsk

El control de la població aplana el camí de Rússia per a conquerir tota la conca del Donbass

L’Exèrcit ucraïnès perd el centre de la ciutat clau de Severodonetsk
3
Es llegeix en minuts

L’ Exèrcit ucraïnès ha anunciat que ha abandonat el centre de Severodonetsk després d’una nova ofensiva russa contra la ciutat clau de l’est d’Ucraïna, pel control de la qual fa setmanes que lluiten tots dos bàndols.

«Amb el suport de l’artilleria, l’enemic va portar a terme un assalt a Severodonetsk, va aconseguir un èxit parcial i va expulsar les nostres unitats del centre de la ciutat. Les hostilitats continuen», ha informat l’Estat Major ucraïnès en l’actualització matutina de Facebook.

Serhí Haidai, governador de la regió de Lugansk –de la qual Severodonetsk és el centre administratiu de la part controlada per les autoritats ucraïneses– ha confirmat que les forces ucraïneses havien sigut expulsades del centre de la ciutat.

«Destruint la ciutat»

«Els combats al carrer continuen (...) els russos continuen destruint la ciutat», ha escrit a Facebook dilluns al matí, i ha publicat fotos d’edificis en ruïnes i en flames. Haidai va advertir diumenge que la situació s’estava tornant «extremadament difícil» a Severodonetsk per als defensors de la ciutat. «L’enemic vol aïllar completament Severodonetsk i impedir qualsevol pas d’homes o municions», va dir, i va afirmar que temia que Rússia enviés «totes les seves reserves per prendre la ciutat» en 48 hores.

«Carn de canó»

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va qualificar diumenge de «molt violents» els últims combats a Severodonetsk i va dir que Moscou estava desplegant tropes poc entrenades i utilitzant-les com a «carn de canó».

La captura de Severodonetsk obriria el camí cap a una altra ciutat important, Kramatorsk, un pas cap a la conquesta de tota la conca del Donbass, una regió majoritàriament russòfona en part en mans dels separatistes prorussos des del 2014.

En el pla diplomàtic, després de prometre a Kíiv una resposta «a finals de la setmana vinent» a la petició d’Ucraïna d’iniciar un procés d’adhesió a la Unió Europea, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reconèixer diumenge que «el repte (seria) sortir del Consell Europeu (previst per al 23 i 24 de juny) amb una posició unida que reflecteixi l’enormitat d’aquestes decisions històriques».

Per la seva banda, els estats membres de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) es van reunir diumenge a Ginebra amb l’objectiu, entre d’altres, d’ajudar a trobar una solució al risc de greu crisi alimentària que suposa per a tothom la invasió russa d’Ucraïna, que amb les seves fèrtils terres alimenten tradicionalment centenars de milions de persones arreu del món.

Les tensions van ser evidents en una reunió a porta tancada en què els delegats van prendre la paraula per condemnar l’agressió russa. El delegat ucraïnès, que també hi va intervenir, va ser rebut amb una gran ovació, segons el portaveu de l’OMC Dan Pruzin.

Les sancions contra Moscou no han impedit que Rússia obtingui 93.000 milions d’euros en ingressos per exportacions de combustibles fòssils durant els primers 100 dies de la guerra, la majoria a la UE, segons un informe d’un centre d’investigació independent publicat dilluns.

Bombes de raïm

Diumenge, el Ministeri de Defensa rus va dir que havia destruït «un gran magatzem de sistemes de míssils antitancs, sistemes de defensa aèria portàtils i projectils subministrats al règim de Kíiv per part dels Estats Units i països europeus» en un inusual atac sobre l’oest d’Ucraïna a Txortkiv. L’atac a aquesta localitat, situada a 140 quilòmetres de la frontera romanesa, va deixar 22 ferits, segons el governador d’aquesta regió.

A Mikolaiv, un important port a l’estuari del Dniéper, al sud, l’avanç rus s’ha aturat als afores de la ciutat, els combats s’estan convertint en una guerra de trinxeres i les autoritats estan prenent la mesura del bombardeig de les infraestructures, segons un equip de periodistes de l’AFP al lloc.

Allà, l’Exèrcit ucraïnès ha cavat trinxeres contra els russos. «Els russos farolegen. Són nombrosos, tenen moltes armes, velles i noves, però no són soldats», va dir diumenge Serhí, de 54 anys, capità de la brigada ucraïnesa, mentre els seus companys disparaven contra les posicions enemigues.

Notícies relacionades

Avui dilluns, Amnistia Internacional ha acusat Rússia de cometre crims de guerra a Ucraïna, i ha afirmat que centenars de civils havien mort en els incessants atacs contra Khàrkiv, molts amb bombes de raïm.

Després d’una exhaustiva investigació, l’oenagé en defensa dels drets humans ha afirmat que ha trobat proves que en set atacs contra barris de la segona ciutat d’Ucraïna, al nord-est del país, les forces russes han utilitzat bombes de raïm 9N210 i 9N235 i mines terrestres.