Comicis legislatius

Eleccions a França | D’‘armilla groga’ a candidata a l’Assemblea Nacional

  • La retallada de serveis públics i l’abandonament de París han impulsat Nathalie Cullell a presentar-se com a candidata de la NUPES per a la tercera circumscripció del Pirineus Orientals

  • «Canviarem el sistema des de l’interior», afirma aquesta mestra resident a La Cabanassa, una petita localitat de 700 habitants

Eleccions a França | D’‘armilla groga’ a candidata a l’Assemblea Nacional
3
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

El 17 de novembre del 2018 va néixer a França el moviment dels Armilles Grogues amb la primera protesta per l’alça de preus del combustible a conseqüència de la imposició de l’ecotaxa. Aquella primera reivindicació va acabar derivant en un conjunt de demandes que van posar el focus en el malestar dels habitants de les zones rurals, l’enuig per la deriva neoliberal de les polítiques del Govern i les reclamacions d’una democràcia participativa i directa. El que va brollar a les places espanyoles el 15-M es va reproduir set anys després a les rotondes franceses i avui dia alguns d’aquells activistes han fet el salt a la política convencional, com ja va fer Podem el 2014 al passar de les places a les institucions.

En una d’aquestes rotondes, a La Guingueta d’Ix, població limítrofa amb Puigcerdà, va arrencar la seva trajectòria Nathalie Cullell, que vestint una d’aquelles armilles va acudir cada cap de setmana a manifestar-se en contra de la pèrdua de serveis públics i l’abandonament de París. Ara, Cullell aspira a aconseguir un escó a l’Assemblea Nacional sota la candidatura de la Nova Unió Popular Ecologista i Social (NUPES), que lidera Jean-Luc Mélenchon, en les eleccions legislatives que se celebren aquest diumenge 12 de juny i el 19 de juny (segona volta). Es presenta per la tercera circumscripció dels Pirineus Orientals, que inclou les poblacions de Font-Romeu, Prada o una part de Perpinyà.

«Canviarem el sistema des de l’interior», explica a EL PERIÓDICO en una conversa per videoconferència. Mestra de professió, 45 anys i mare de tres fills, de 19, 17 i 14 anys, aquesta veïna de La Cabanasss, població d’uns 700 habitants situada a 16 quilòmetres de Llívia, va patir en primera persona les retallades i la privatització de l’educació. I ha decidit fer el pas davant la inacció del Govern al seu territori, on s’han tancat serveis públics, s’han perdut llocs de funcionaris, hi ha dèficit d’infraestructures i hi ha un greu problema amb la vivenda, ja que el 80% són segones residències. «No es fa res per als habitants, només per al turisme, i la nostra qualitat de vida està disminuint», denuncia Cullell.

31% d’intenció de vot

Es mostra convençuda que la coalició de les esquerres serà capaç d’aconseguir una majoria absoluta, però la fia a la mobilització i intenta conjurar el precedent dels comicis legislatius del 2017, quan l’abstenció va registrar el rècord històric del 51% en la primera volta i del 57% en la segona. «És millor que els ciutadans s’expressin a les urnes, evitarà moltes manifestacions, sobretot després de veure com són reprimides ara les protestes a França i com van ser tractats els ‘armilles grogues’», remarca.

També és optimista amb el seu paper en els comicis. Els sondejos li donen un 31% d’intenció de vot en la primera volta i sent bones vibracions en els actes de campanya. Segons assegura, els que acudeixen als seus mítings li confessen que «en 20 o 30 anys no havien vist res igual, amb tant entusiasme».

Herència de la Revolució Francesa

Notícies relacionades

Cullell no creu que el seu passat com a ‘armilla groga’ pugui passar-li factura a les urnes, després de l’estigmatització que ha patit el col·lectiu al protagonitzar disturbis en algunes de les protestes. «Els ‘armilles grogues’ són el poble francès, no és un grupuscle, reuneixen absolutament totes les classes socials, és tot el poble unit el que s’adona que s’han deixat enganyar durant desenes d’anys i que volen reprendre la seva vida perquè ja no viuen, sobreviuen», es defensa, abans de posar èmfasi en el seu lema de campanya: «Fer vivibles els invisibles i portar (a l’Assemblea) la veu d’aquells que estan emmordassats».

Es tracta, en definitiva, de recuperar l’herència de la Revolució Francesa i que els diputats tornin a ser «veritablement» la corretja de transmissió de les queixes del poble. I davant els dubtes que pugui generar la seva nul·la experiència en les institucions, Cullell esgrimeix que «el poble és madur» i «preparat per governar-se». «No fan falta enarques (com s’anomenen els que han passat per l’elitista Escola Nacional d’Administració, ENA) o tecnòcrates».