Pròxim Orient

Israel no investigarà la mort de la periodista palestino-nord-americana Shirin abu Aklé

La Policia Militar israeliana descarta que hagi sigut un acte criminal perquè s’acull a la testificació dels soldats | El fiscal també considera que la investigació podria provocar controvèrsia a l’Exèrcit i la societat israeliana

Israel no investigarà la mort de la periodista palestino-nord-americana Shirin abu Aklé
2
Es llegeix en minuts

La Policia Militar d’Israel no investigarà la mort de laperiodista palestino-nord-americana Shirin abu Aklé, que va rebre l’11 de maig un tret al cap mentre cobria una operació de les forces de seguretat en un campament de refugiats a la ciutat cisjordana de Jenin, segons ha informat el diari israelià ‘Haaretz’.

El ministre d’Exteriors israelià, Yair Lapid, va oferir a l’Autoritat Palestina una «investigació patològica conjunta», si bé les autoritats palestines van rebutjar aquesta opció argumentant que no confien en la neutralitat d’Israel i van afirmar que portarien el cas davant el Tribunal Penal Internacional (TPI).

L’Exèrcit d’Israel va afirmar davant l’onada de condemnes pels fets que la periodista podria haver rebut trets de milicians palestins, si bé testimonis i periodistes presents a la zona van rebutjar aquesta versió i van apuntar directament a les forces israelianes com a responsables de la mort d’Abu Aklé.

Després de la Segona Intifada, el llavors fiscal general d’Israel, Avichaï Mandelblit, va crear un protocol segons el qual en els casos de mort d’un civil palestí per trets suposadament efectuats per israelians, la Divisió d’Investigacions Criminals de la Policia Militar (Metzah) havia de portar a terme una indagació, si bé en aquest cas el fiscal militar, Yifat Tomer-Yerushalmi, ha declinat ordenar aquesta investigació.

Segons les informacions publicades per ‘Haaretz’, això deriva del fet que no considera que hi hagi sospites d’un acte criminal a causa que els soldats van testificar que no van veure la periodista i que van disparar contra els milicians, malgrat que Abu Aklé anava clarament identificada amb casc i armilla de premsa en el moment en què va rebre un tret a la cara.

Controvèrsia en la societat israeliana

Aquest diari ha manifestat, a més, que entre els motius de la decisió hi ha també la percepció que aquesta investigació i els interrogatoris necessaris podrien provocar controvèrsia en el si de l’Exèrcit i en la societat israeliana, a causa de les crítiques durant els últims anys a les revisions sobre les actuacions de soldats i policies en aquest tipus d’operacions.

Hussein al-Sheij, membre del comitè executiu de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) i assessor del president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va destacar la setmana passada que les autoritats palestines es neguen a una indagació conjunta i va rebutjar igualment la petició d’Israel perquè se li entregui la bala que va matar Abu Aklé.

Notícies relacionades

Així mateix, va incidir que «totes les indicacions, les proves i els testimonis confirmen que va ser assassinada per unitats especials d’Israel» i va confirmar que el cas seria traslladat al TPI», una cosa que també va ressaltar el mateix Abbas, que va descriure Abu Aklé com «una heroïna que va sacrificar la vida en defensa de la seva causa i el seu poble».

El succés ha sigut condemnat per Al-Jazira, l’Autoritat Palestina i Qatar, que va remarcar que «l’ocupació ha de retre comptes per aquest horrible crim i portar els responsables davant la justícia internacional». Per la seva banda, les Nacions Unides van reclamar «una investigació immediata i exhaustiva i que els responsables retin comptes».

Temes:

Palestina Israel