En dos mesos

Alternatives al petroli de Putin: L’OPEP i altres productors tenen capacitat per substituir tot el cru rus

  • Per contra, la dependència del gas rus no es pot eliminar a curt termini

  • Guerra Rússia-Ucraïna, avui: última hora en directe

Alternatives al petroli de Putin: L’OPEP i altres productors tenen capacitat per substituir tot el cru rus
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els països que conformen l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i altres nacions productores com Noruega, els Estats Units o el Regne Unit tenen la capacitat de bombatge necessària per substituir la totalitat del petroli rus en un termini d’uns dos mesos, segons es desprèn d’un informe elaborat pel servei d’estudis d’Allianz.

La companyia d’assegurances ha explicat que el càrtel petroler va registrar una producció mitjana diària de 28,2 milions de barrils en el primer trimestre del 2022. Abans de la pandèmia i de retallades de la producció, en el segon semestre del 2018, l’OPEP va produir una mitjana de 31,5 milions de barrils per dia, per la qual cosa Allianz considera que els països tenen marge per elevar el seu bombatge en aquest ‘gap’ de 3,3 milions de barrils diaris.

Així mateix, Noruega, els Estats Units i el Regne Unit són capaços, segons les estimacions d’Allianz, d’elevar la producció diària en mig milió de barrils. En conjunt amb l’OPEP, això serviria de forma folgada per cobrir la totalitat de les exportacions de cru de Rússia, que són de prop de tres milions de barrils per dia.

No obstant, qualsevol increment en el bombatge tardaria temps. Allianz considera que serien necessaris almenys dos mesos de preparatius, ja que un embargament immediat al cru rus generaria setmanes d’elevada volatilitat i preus.

Notícies relacionades

Al contrari, la dependència del gas rus no es pot eliminar a curt termini. En cas que es tallin les importacions en el tercer trimestre del 2022, Allianz estima que diversos països com Alemanya, Itàlia, Àustria o els països de l’Est rebran un xoc potent durant l’hivern.

De fet, Allianz ha alertat que la recerca de nous proveïdors, la substitució del gas per altres fonts d’energia o el racionament del sector privat no servirien per respondre als elevats preus a què arribaria el gas natural.