sisena ronda de sancions

Brussel·les proposa l’embargament total del petroli rus

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presenta davant l’Eurocambra els elements del sisè paquet de sancions contra Rússia

A més del cru, inclou la desconnexió de tres bancs del sistema Swift, incloent-hi l’Sberbank, prohibeix a tres canals russos emetre a la UE i amplia la llista d’alts càrrecs sancionats

Brussel·les proposa l’embargament total del petroli rus

EUROPA PRESS / DPA / Philipp von Ditfurth

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La proposta ja és ferma i oficial. La Comissió Europea ha remès als 27 estats membre la sisena ronda de sancions contra Rússia que inclou la prohibició d’importar petroli a la Unió Europea, la desconnexió de l’entitat bancària Sberbank –la institució més important financera russa controlada pel govern– del sistema de comunicació de pagaments Swift així com l’ampliació de la llista d’individus als quals se’ls congelarà els béns a la UE i no podran entrar en territori comunitari, amb la incorporació de nous alts càrrecs militars del règim i altres individus.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat aquest dimecres davant el ple del Parlament Europeu el contingut del sisè paquet que per ser aprovat necessitarà ara la unanimitat dels Vint-i-set. Tal com s’esperava, la proposta inclou mesures per acabar amb la dependència del petroli rus, que exporta a la UE el 27% del que consumeix. «Siguem clars, no serà fàcil. Alguns estats membre depenen en gran manera del petroli rus. Però simplement ho hem de fer. Així que avui proposem una prohibició del petroli rus. Serà una prohibició total de les importacions de tot el petroli rus, marítim i per oleoducte, cru i refinat», ha anunciat.

Igual com amb el carbó rus, que serà prohibit a partir de l’agost, l’embargament a les importacions de petroli es farà «de manera ordenada i gradual per assegurar rutes de subministrament alternatives i minimitzar l’impacte als mercats globals». Segons ha precisat Von der Leyen, la proposta inclou una eliminació progressiva de sis mesos per al subministrament de cru i per a finals d’any per als productes refinats. «D’aquesta manera, maximitzem la pressió sobre Rússia, mentre minimitzem els danys col·laterals per a nosaltres i els nostres socis arreu del món, perquè per ajudar Ucraïna hem d’assegurar que la nostra economia continua sent forta», ha explicat von der Leyen.

Crims de guerra a Butxa

Tal com va avançar aquest dimarts el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, la nova ronda també amplia el nombre d’individus sancionats per la UE per castigar «oficials militars d’alt rang i altres persones que van cometre crims de guerra a Butxa i que són responsables de l’inhumà setge a la ciutat de Mariúpol», ha dit l’alemanya sobre una decisió que envia un senyal a tots els responsables de la guerra del Kremlin: «Sabem qui són i hauran de retre comptes». 

Notícies relacionades

El nou paquet també ataca el sector bancari amb l’objectiu d’aïllar financerament Rússia a l’ampliar el nombre de bancs desconnectats del sistema de comunicació de pagaments Swift. «Eliminem l’Sberbank, el banc més important de Rússia amb diferència amb el 37% de tot el sector bancari, i dos bancs importants més. D’aquesta manera, colpegem els bancs que són sistèmicament crítics per al sistema financer rus i la capacitat de Putin de destruir. Això consolidarà el complet aïllament del sector financer rus del sistema global», entén Brussel·les. 

Sobre la taula dels 27 també hi haurà una proposta per prohibir a tres grans televisions russes de propietat estatal emetre a la UE. «No se’ls permetrà distribuir els seus continguts a la UE, sigui quina sigui la seva forma, per cable, per satèl·lit, per internet o mitjançant aplicacions per a telèfons intel·ligents», ha explicat von der Leyen sobre uns canals de televisió que, segons ha denunciat, amplifiquen les mentides i la propaganda de Vladímir Putin de manera agressiva. «No hem de continuar donant-los un escenari per difondre aquestes mentides», ha dit. El paquet també aposta per prohibir que comptables, consultors i assessors a Europa prestin aquests serveis a les empreses russes.