Democràcia

Bongbong Marcos arrasa en les eleccions filipines

  • La família del dictador, expulsada del poder el 1986, reprèn les regnes del país doblant en suports la segona candidata més votada

Bongbong Marcos arrasa en les eleccions filipines
2
Es llegeix en minuts
EFE

Bongbong Marcos, fill del dictador Ferdinand Marcos, va aconseguir una victòria històrica i aclaparadora en les eleccions presidencials celebrades dilluns a les Filipines, segons el recompte provisional amb més del 96% dels vots escrutats. Marcos, de 64 anys, suma més de 30,5 milions de vots i dobla en paperetes la seva més pròxima perseguidora, Leni Robredo amb 14,5 milions de vots, segons el recompte ràpid i no oficial de la Comissió Electoral. Si es confirmen aquests números suposaria la tornada al poder de la família Marcos i la primera victòria amb majoria absoluta des que el patriarca va ser expulsat del poder el 1986 després d’una revolució popular pacífica que va acabar amb el règim dèspota i corrupte.

«Si som elegits, espero que no es cansin d’ajudar. Que la seva confiança no s’esvaeixi, perquè tenim molt a fer pel nostre futur», va dir Bongbong Marcos durant un discurs d’agraïment emès ahir a la nit en el seu perfil oficial de Facebook. Malgrat la seva caiguda en desgràcia, els Marcos van tornar de l’exili als 90, després de la mort del dictador a Hawaii, i van anar recuperant a poc a poc el seu poder polític des del seu feu a Ilocos del Nord, a la punta septentrional del país.

Bongbong Marcos, avalat per una campanya de desinformació per mirar de reescriure la història del llegat del patriarca –acusat d’espoliar uns 10.000 milions de dòlars de l’erari públic i de deixar, almenys, 3.257 persones executades i milers de torturats–, no ha presentat un programa polític concret fent campanya amb un ambigu missatge d’unitat nacional.

Per la seva banda, Robredo, l’única candidata dona i que el 2016 va vèncer Bongbong Marcos en la seva lluita per la vicepresidència, va demanar als seus seguidors «paciència» i va evitar concedir la derrota durant el seu discurs després de la jornada electoral. «Sé que no és fàcil acceptar els números que van sortint en el càlcul ràpid. No només penediment, sinó clara frustració és el que senten les nostres files», va remarcar la candidata, de 57 anys, al denunciar «irregularitats» durant les votacions.

Notícies relacionades

En els comicis per elegir vicepresident, també celebrats la vigília, compta amb un ampli avantatge Sara Duterte-Carpio, filla de l’actual mandatari i que va formar tàndem electoral amb Marcos, amb més de 31 milions de vots i triplicar en paperetes el seu més pròxim perseguidor, Kiko Pangilinan amb 9,1 milions de vots, segons el càlcul provisional.

El pròxim president, que substituirà l’actual mandatari, Rodrigo Duterte, jurarà el càrrec el 30 de juny per un mandat únic de 6 anys.