Regne Unit

El líder laborista dimitirà si la policia el multa per infringir les lleis d’aïllament de la pandèmia

Keir Starmer afirma que no va infringir cap llei, però assegura que la renúncia en cas de ser sancionat és una qüestió de «principis, honor i integritat»

El líder laborista dimitirà si la policia el multa per infringir les lleis d’aïllament de la pandèmia

SCOTT HEPPELL

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El líder laborista britànic, Keir Starmer, ha anunciat aquest dilluns que dimitirà si la policia de Durham conclou que va infringir les normes d’aïllament durant la pandèmia del coronavirus i li imposa una multa. El cap de l’oposició ha respost amb una aposta d’alt risc polític a les pressions de les últimes setmanes sobre un succés que va tenir lloc l’abril del 2021, quan es va prendre un ‘curri’ i una cervesa a l’oficina d’un diputat durant una visita d’una campanya electoral local després d’una jornada de treball.

En una declaració davant les càmeres, Starmer, antic jurista d’alt rang, va negar rotundament haver participat en cap il·legalitat. «Tinc absolutament clar que no es va infringir cap llei. Es va respectar en tot moment. Simplement vaig menjar alguna cosa quan estàvem treballant tard a la nit, com qualsevol polític abans d’una elecció. Però si la policia decideix posar-me una multa, per descomptat que faré el correcte i dimitiré». Respondre amb el cessament, va assenyalar, és «qüestió de principis, honor i integritat». La número dos del partit, Angela Rayner, present en aquell succés, ha confirmat que també dimitirà si és multada.

Notícies relacionades

El cap de l’oposició ha sigut durant mesos molt crític amb Boris Johnson i les festes a Downing Street, que fins al moment s’han saldat amb 50 multes. Entre els sancionats està el primer ministre i el titular de Finances, Rishi Sunak. Cap dels dos ha dimitit. «Contràriament a aquests a Downing Street, crec que els que fan la llei no poden simplement saltar-se-la», va assenyalar Starmer, a qui els conservadors estaven acusant de «dobles estàndards».

Precedent de Cummings

La policia de Durham, al nord-est d’Anglaterra, té ara a les seves mans el futur del polític. És la mateixa força involucrada a l’inici del confinament en l’escapada del principal conseller de Johnson, Dominic Cummings, que va viatjar gairebé 500 quilòmetres des de Londres per refugiar-se a la granja del seu pare. No el van multar. La investigació sobre Starmer durarà entorn de dos mesos.

Temes:

Regne Unit