Entrevista amb EL PERIÓDICO

Governador de Lugansk: «Si no aturem Putin a Ucraïna, marxarà fins a Polònia i els Bàltics»

  • Guerra Rússia-Ucraïna: últimes notícies en DIRECTE

  • 75 dies de guerra a Ucraïna

  • Putin justifica la invasió d’Ucraïna, però eludeix una escalada bèl·lica

Governador de Lugansk: «Si no aturem Putin a Ucraïna, marxarà fins a Polònia i els Bàltics»
5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Serhí Haidai va atendre divendres passat aquest diari des d’un búnquer ocult en un lloc no identificat. Vesteix roba militar i una gorra de l’exèrcit ucraïnès. És el governador de Lugansk, la província de l’est d’Ucraïna que amb la veïna Donetsk conforma el Donbass, la regió minera i industrial que el Kremlin mira de controlar des del 2014, quan els seus aliats locals van declarar la independència de les dues províncies i van prendre les armes per defensar les seves noves repúbliques separatistes. «Soc a la regió de Lugansk, tot i que queda molt poc territori a les nostres mans», diu Haidai per videoconferència. «Tota la regió està sota el foc i no queden llocs segurs. Ens ataquen amb artilleria, morters, míssils i aviació. Els russos estan mirant de trencar les nostres línies en direcció a Rubizhne, Popasna i Severodonetsk».

Fa dues setmanes el ministeri de Defensa rus va declarar el Donbass com el principal objectiu de la segona fase de la seva ofensiva a Ucraïna i, des d’aleshores, l’assalt s’ha agreujat. «Si tenim en compte les nostres fronteres administratives i els territoris ocupats des del 2014, pràcticament el 90% de Lugansk és ara sota control de les tropes russes», diu Haidai als seus 46 anys, un antic empresari que fa gairebé tres lustres que treballa en política amb diferents càrrecs en l’àmbit municipal i regional. 

¿De quina manera és diferent aquesta ofensiva russa a la guerra dels últims vuit anys?

El 2014 el nostre exèrcit no estava tan preparat com ara. La guerra va començar el 2014, però no va arribar a la meva regió fins al 2015. Durant aquests anys ha sigut més una guerra de posició, a prop de les fronteres, i no hi va haver tantes morts de civils ni tanta destrucció d’infraestructures. Ara s’han tret la màscara i estan mostrant la seva veritable cara. Estan utilitzant artilleria pesada i bombes de fòsfor, i hi ha molta més destrucció i mort.

 

A les zones ocupades pels russos s’han comès atrocitats. Butxa és l’exemple més conegut. ¿Què està passant a Lugansk?

Deixi que li doni dos exemples. Teníem un voluntari proucraïnès que portava molt temps ajudant-nos. Desgraciadament era també discapacitat, li faltava una cama i una mà i anava en cadira de rodes. Quan els orcs russos van entrar a casa seva, el van matar a trets assegut a la seva cadira de rodes. Un altre exemple: els russos estan raptant nens per utilitzar les seves mares. Les obliguen a anar fins a les posicions militars ucraïneses amb el pretext de buscar ajuda humanitària perquè informin de les nostres posicions, el nostre armament i el nombre de soldats que les vigilen. Si es resisteixen a fer-ho, amenacen de matar els seus fills. 

 

Bàsicament fan xantatge a les mares. ¿Tornen els nens?

Sí, els tornen, però s’està torturant i fent coses horribles a les mares. ¿Sap com ho vam esbrinar? Els nostres militars van entrar en un llogarret i van veure diversos nens deambulant sols. Els van explicar que les seves mares havien desaparegut. Els soldats van portar els nens a un hospital de Severodonetsk. Dos dies després una dona va arribar a una posició ucraïnesa, va començar a inspeccionar-la i a fer preguntes i, a l’esbrinar el seu nom, els soldats es van adonar que era semblant al d’un dels nens. Llavors la van interrogar i ella els va explicar que s’havien emportat el seu fill i estava retingut en un soterrani. 

 

¿Per què és tan important el Donbass per a Putin? 

Ni a Putin ni als russos no els importa el Donbass, no els importa res. Fixem-nos en el nombre de baixes civils: només a Mariúpol s’estima que hi ha uns 25.000 morts. Però per a Putin és important presentar a la seva gent algun tipus de victòria. Per això estan mirant de controlar tot el Donbass. Així podrà dir que ha alliberat les ‘repúbliques populars’ de Lugansk i Donetsk.  

 

¿És possible també que estigui interessat en els recursos de la regió?

No. Des que van començar a ocupar el territori el 2014 no han construït res ni han modernitzat la indústria. De fet, van optar per inundar moltes de les mines que encara no havien tancat. 

 ¿Creu que Rússia mirarà d’annexionar-se el Donbass?

El principal objectiu de Putin és aconseguir que les ‘republiques populars’ de Lugansk i Donetsk controlin tot el territori de la regió perquè, si no ho aconsegueix, no podrà atribuir-se una victòria. Putin tenia plans per prendre Kíiv, Khàrkiv i Odessa en tres dies, però va fracassar. Ha perdut centenars de blindats i avions, desenes de milers de soldats i fins i tot alguns vaixells de guerra. Estratègicament ha perdut en tots costats, tot i que ha obtingut algunes victòries tàctiques. Si no aturem Putin a Ucraïna, marxarà fins a Polònia, els Bàltics i Alemanya. Putin només s’aturarà, si aconseguim aturar-lo.

 

¿Tenen les seves forces prou armes i homes per impedir la presa del Donbass? 

Respecte a les armes, el nostre president està pressionant constantment en aquest sentit. Desgraciadament fins ara no hem rebut la quantitat d’armes que esperàvem, però la nostra gent està extremadament motivada per protegir les seves terres, les seves famílies i les seves cases. Una motivació molt diferent a la dels russos, que només estan interessats en robar rentadores. 

 

Putin va justificar la invasió d’Ucraïna afirmant que hi ha un genocidi al Donbass i la població russòfona està sent oprimida. ¿Hi ha alguna cosa de veritat en la seva lectura?

Respecte a la llengua és molt interessant perquè, a mesura que anava augmentant la zona ocupada a Lugansk, els russos van penjar cartells amb l’eslògan «No tinguis por de parlar en rus». Em fa bastanta gràcia. Jo vaig néixer a Severodonetsk i fins als 10 anys ni tan sols parlava l’ucraïnès. He viatjat per tot el país i mai vaig tenir problemes amb la llengua. Jo em pregunto, si de veritat es persegueix els russos, ¿com pot ser que els seus turistes, que omplien els restaurants i els clubs d’Odessa o Kíiv, continuïn vius i tornin cada any?

 

Fa 75 dies que va començar la guerra a Ucraïna. ¿Quin missatge li enviaria als europeus i als seus líders? 

Notícies relacionades

L’hi explicaré amb una al·legoria de l’època soviètica. Quan la policia secreta va venir contra el meu veí, no vaig fer res. Quan va venir contra el veí de dalt, tampoc. El mateix amb el de baix. Així que quan van venir contra mi, ja no quedava ningú per ajudar-me... És cert que la guerra està ara a Ucraïna, però si no aturem Putin, anirà contra altres països europeus. Hem d’unir-nos i acabar amb aquest mal junts.