Guerra a Ucraïna

Zelenski adverteix del ressorgiment del «monstre» del nazisme amb la invasió russa

El president ucraïnès assenyala el Dia de la Memòria i la Reconciliació que «el mal no s’escaparà de la seva responsabilitat»

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: últimes notícies, en directe

  • Ucraïna evacua totes les dones, nens i avis de la siderúrgica de Mariúpol

Zelenski adverteix del ressorgiment del «monstre» del nazisme amb la invasió russa

GOBIERNO DE UCRAINA

2
Es llegeix en minuts

Volodímir Zelenski, ha advertit que la invasió russa d’Ucraïna suposa un ressorgiment del «monstre» del nazisme, la derrota del qual Ucraïna celebra aquest diumenge, 8 de maig, el Dia de la Memòria i la Reconciliació, hereu del Dia de la Victòria que se celebrava a la Unió Soviètica i encara avui a Rússia.

El president ucraïnès ha recordat el «mai més» que s’enuncia cada aniversari de la derrota de l’Alemanya nazi, també pels ucraïnesos que van combatre en aquesta guerra, i ha lamentat que des del 24 de febrer, data de l’inici de la invasió russa, aquesta frase ha quedat en paper mullat.

«Dieu mai més. Digueu-ho Ucraïna. El 24 de febrer es va esborrar la paraula ‘mai’. Bales i bombes. Centenars de coets a les 4.00 de la matinada que van despertar tot Ucraïna. Vam sentir les terribles explosions. Vam sentir ‘una altra vegada’», ha afirmat Zelenski en un discurs gravat davant les torres de Borodianka, a la regió de Kíiv, uns edificis civils de nou plantes bombardejats per les forces russes.

«Les nostres ciutats van sobreviure a la terrible ocupació i vam tardar gairebé 80 anys a oblidar-ho, però hem tornat a veure una ocupació un cop més. És la segona ocupació de la nostra història i en casos com el de Mariúpol, la tercera. Els nazis van matar 10.000 civils en els dos anys d’ocupació. Rússia n’ha matat a 20.000 en dos mesos d’ocupació», ha assegurat.

«El mal ha tornat un altre cop»

Per Zelenski, «el mal ha tornat un altre cop. Amb diferent forma, amb diferents lemes, però amb el mateix objectiu».

Tanmateix, el president ucraïnès ha destacat que «la veritat vencerà». «Ho superarem tot i la prova d’això és Werewolf, l’antic búnquer de Hitler que era a prop de Vínnitsia, on tot el que queden són unes quantes ruïnes, restes dels que es consideraven esplèndids i invencibles», ha reblat.

Notícies relacionades

Zelenski ha destacat la lluita contra els nazis dels ucraïnesos –llavors enquadrats en la Unió Soviètica– i ha indicat que la seva gesta demostra que «cap mal escapa a la responsabilitat». «No podran amagar-se dins un búnquer. No quedarà una pedra sense remoure», ha remarcat.

«I tornarà a haver-hi pau. Una altra vegada, per fi. Superarem l’hivern que va començar el 24 de febrer i dura fins al 8 de maig, però finalment s’acabarà i es fondrà sota el sol ucraïnès», ha assegurat, mentre ha promès que la bandera ucraïnesa tornarà a onejar als territoris ocupats per Rússia.