Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna completa l’evacuació de totes les dones, nens i avis de la siderúrgica de Mariúpol

L’operació humanitària es consuma després de la recrudescència dels bombardejos russos sobre la planta metal·lúrgica

Ucraïna completa l’evacuació de totes les dones, nens i avis de la siderúrgica de Mariúpol

AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El turment ha acabat per a molts dels civils atrapats a la planta siderúrgica gegant d’Azovstal, l’últim reducte de resistència ucraïnesa a Mariúpol. Les autoritats ucraïneses han informat aquest dissabte que totes les dones, nens i avis que es refugiaven als búnquers subterranis de la planta han sigut evacuats aquest dissabte, segons ha informat la vice primer ministra, Irina Veresxuk. Aquesta setmana ja havien aconseguit sortir diverses desenes de persones.

«S’ha complert l’ordre presidencial per evacuar totes les dones, nens i avis d’Azovstal. Aquesta part de l’operació humanitària s’ha acabat», ha anunciat en el seu compte de Telegram la dirigent ucraïnesa. Hores abans, les forces de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, que col·laboren amb Rússia en el setge de la ciutat, havien informat de l’evacuació de mig centenar de civils al llarg d’aquest dissabte.

La sortida dels civils d’Azovstal arriba després d’uns quants dies d’intents infructuosos per completar l’evacuació, forjada arran d’un acord entre Kíiv i els militars russos. Aquesta setmana, les forces ucraïneses atrinxerades als túnels subterranis de la planta, van acusar les tropes del Kremlin d’incomplir el seu compromís. «Hi ha durs i sagnants enfrontaments», va assegurar el capità Sviatoslav Palamar, un dels comandants del batalló Azov a la planta.

Bombardejos constants

«Novament els russos no han complert la promesa d’alto el foc ni han donat als civils que s’amaguen als soterranis de la fàbrica una oportunitat de refugiar-se». A Azovstal es creu que queden encara uns 2.000 militars ucraïnesos, per més que Vladímir Putin afirmés a finals del mes passat que les seves tropes controlen tota la ciutat portuària.

Notícies relacionades

Les condicions a la planta continuen sent dràstiques. «Està sent bombardejada sense parar», va dir dijous l’assessor de l’alcalde de Mariúpol, Petró Andriuxtxenko. «Els últims 11 quilòmetres quadrats de llibertat a Mariúpol han quedat convertits en un infern».