COMICIS AL REGNE UNIT

Els laboristes guanyen les eleccions locals a la Gran Bretanya i arrasen a Londres

Els conservadors pateixen pèrdues al sud d’Anglaterra i més importants a Escòcia i Gal·les

Els laboristes guanyen les eleccions locals a la Gran Bretanya i arrasen a Londres

Daniel LEAL / POOL / AFP

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Les eleccions locals a la Gran Bretanya es van saldar amb la victòria moderada dels laboristes i la derrota catastròfica dels conservadors a Londres, on gairebé han desaparegut, patint pèrdues limitades a Anglaterra i importants a Escòcia i Gal·les. El principal partit de l’oposició va arrasar a la capital, però va fer modestos avenços a la resta del país i va encaixar pèrdues en mans dels liberals. Les forces de Boris Johnson van resistir en l’anomenat mur vermell, però van perdre territori al ric sud-est anglès. Liberals Demòcrates i Verds van fer destacats progressos a costa de les dues formacions principals.

 D’acord amb l’estimació a escala nacional de la BBC, si avui hi hagués eleccions generals els laboristes obtindrien el 35% de vots, els conservadors un 30%, els liberals demòcrates un 19% i d’altres un 16%. Johnson va mirar de diluir la derrota. «Els resultats són variats. Hem tingut una nit difícil en algunes parts d’Anglaterra, però, en d’altres, els conservadors hem avançat i hem aconseguit millores significatives en llocs que no ens havien votat en molt temps o fins i tot mai».

 Londres un món a part

Londres va tornar a mostrar que és diferent de la resta d’Anglaterra. Els conservadors van patir un càstig sense precedents. Els laboristes ja dominaven la capital, però van aconseguir tres districtes emblemàtics. Van guanyar per sorpresa i per primera vegada des de la seva creació el 1964 Westminster, exemple de riquesa i opulència de l’urbs, seu del Palau de Buckingham, les botigues de luxe de Mayfair o l’hotel Ritz, una cosa impensable. També per primera vegada es van imposar a Barnet, un barri amb abundant població jueva, que en les passades eleccions generals va votar pels conservadors com a càstig a l’antisemitisme en el partit del llavors líder laborista, Jeremy Corbyn.

«Hem canviat el Partit Laborista i ara estem veient els resultats», va declarar l’actual líder Keir Starmer, reivindicant la seva tasca de neteja interna. Després de 44 anys també van vèncer a Wandsworth, el que va ser districte de l’ex primera ministra Margaret Thatcher, al sud del Tàmesi. La debacle dels conservadors a la capital té importància de cara a les pròximes eleccions generals. A Londres li corresponen 70 escons a la Cambra dels Comuns, més que a tot Escòcia, i alguns diputats ‘tory’ comencen a veure que la renovació del seu mandat perilla.

 Els laboristes van guanyar importants consistoris com Southampton, Cúmbria, o Reddich a Anglaterra, tot i que van perdre Hull en mans dels liberals. A Gal·les també van obtenir guanys i a Escòcia van relegar els conservadors a la tercera plaça. El Partit Nacional Escocès (SNP) es va imposar novament de forma destacada en primera posició.

 Victòria insuficient

Notícies relacionades

El resultat dels comicis «és un punt d’inflexió», va assenyalar Starmer, al qual va amargar la jornada la decisió de la policia d’investigar «potencials violacions» de la normativa de covid, quan el van fotografiar l’any passat durant una reunió de treball a la ciutat de Hartlepool bevent una cervesa. La seva victòria no va ser tan contundent com per aconseguir la majoria en la pròxima elecció general. Un 35% és el mateix percentatge obtingut per Corbyn el 2018. Després de 12 anys de governs conservadors, de les mentides i els escàndols de Johnson, i del cost en espiral de la vida, el Partit Laborista no sembla capaç de superar la tremenda majoria que els seus rivals van obtenir el 2019.

 Les eleccions estaven considerades com un test per a la popularitat de Johnson després del Partygate. Tot i que alguns van atribuir la seva derrota a la falta d’integritat del primer ministre, el revés, tot i sent perillós, no és tan devastador com per prendre la metxa que porti a canviar de líder. Johnson podria estar preparant una remodelació del govern mirar de renovar la imatge del seu equip. 

Temes:

Regne Unit