Terratrèmol a Silicon Valley

Elon Musk compra Twitter: ¿Què farà amb la plataforma?

Sota el control de l’home més ric del món, la xarxa social podria limitar la moderació de continguts, obrir els algoritmes i fins i tot acabar amb l’anonimat dels usuaris

6
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de tres setmanes de tensió, declaracions polèmiques i negociacions com si de ‘Succession’ es tractés, la directiva de Twitter va decidir ahir vendre la companyia a Elon Musk, president executiu de Tesla. La victòria de l’home més ric del món ha obert un profund debat, tant entre els empleats de la plataforma com entre els seus usuaris, sobre com això pot canviar la manera com funciona una de les xarxes socials més influents sobre l’opinió pública.

Com va passar amb l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, molts crítics amb l’adquisició han assenyalat en els últims dies que un triomf de Musk els portaria a abandonar Twitter. Però, com també va passar amb l’expresident, és probable que la realitat no sigui tan dràstica.

El gran dubte que planteja la maniobra de compra de Musk és com afectarà el futur de Twitter. Fa mesos que el controvertit empresari deixa idees a l’aire sobre com «transformar» el funcionament de la xarxa social, però no ha aprofundit en aquestes mesures ni en com planteja portar-les a terme. Fins i tot l’actual director executiu de la companyia, Parag Agrawal, ha confessat als seus treballadors que «no sap» què passarà amb la plataforma.

Llibertat d’expressió

Musk ha insistit que la seva ambició per comprar Twitter no respon a una voluntat d’adquirir més poder i diners. El magnat tecnològic explica l’operació com una espècie de croada en favor de la llibertat d’expressió. «Twitter s’ha convertit en una espècie de plaça pública de facto, així que és realment important que la gent cregui i percebi que pot parlar lliurement dins dels límits de la llei», va explicar en una xerrada TED el 14 d’abril, el mateix dia en què va oficialitzar la seva oferta de compra de la xarxa social per 41.000 milions d’euros.

Les polítiques de moderació de contingut de Twitter han estat sempre a la diana de Musk. El multimilionari considera que les mesures adoptades per la plataforma per limitar la proliferació de missatges d’odi i desinformació ha derivat en la censura de certes veus.

Malgrat les seves intencions, encara cal veure com Musk pretén modificar aquestes polítiques, ja que seran els empleats els que, com fins ara, hauran de lidiar dia a dia amb l’àmplia gamma de grisos que suposa el bloqueig de contingut considerat perillós. Els moderadors s’enorgulleixen de la tasca que porten a terme, cosa que explica la preocupació que ha despertat la notícia entre part dels treballadors.

És per això que s’ha especulat sobre si el nou Twitter permetrà la tornada de Trump, a qui es va expulsar el gener del 2021 després d’encoratjar la insurrecció violenta de part dels seus seguidors contra el Capitoli de Washington. L’expresident ha assegurat que no tornarà al que va ser un dels seus màxims altaveus electorals, però que confia que Musk «millorarà» l’empresa.

Obrir els algoritmes

Després d’oficialitzar-se l’acord de compra, Musk va celebrar el seu triomf donant algunes pistes més sobre com podria canviar la plataforma. Una de les promeses més transformadores és convertir Twitter en un protocol descentralitzat i fer que els seus algoritmes siguin de codi font obert, això és, que siguin auditables «com amb Signal o Linux» per saber com ens recomanen el contingut que hi veiem i que pugui modificar-se. «A través de Twitter s’han manipulat moltes opinions i obrir els algoritmes podria ajudar a entendre com, però obrir els algoritmes pot ser una distracció si no hi ha una transparència estesa al factor humà», assenyala Manuela Battaglini, consultora i experta en ètica digital. Alguns empleats de Twitter s’han mostrat esperançats amb aquesta possibilitat. No obstant, aquestes paraules se les pot emportar el vent: el 2018 va prometre que faria el mateix amb el programa de seguretat de Tesla i al final no ho va fer.

Una altra d’aquestes pistes, no concretada, és la d’«autentificar tots els humans». L’opció d’obligar tots els usuaris de Twitter a identificar-se podria servir per intentar frenar les xarxes de comptes automatitzats de bots i trolls que enfanguen el debat a la xarxa. Tanmateix, aquesta opció també genera molt escepticisme. ¿Què passa als països on els usuaris de Twitter prefereixen ser anònims per poder denunciar fets evitant possibles represàlies? La mesura carregaria contra un pilar de la internet actual: l’anonimat.

Musk va parlar també d’aplicar «noves funcions» per millorar el producte, cosa que podria traduir-se en la inclusió d’un botó per poder editar els tuits, una funcionalitat en què la companyia treballa d’algun temps ençà i que el multimilionari recolza.

La privatització més important en dues dècades

El que sí que sembla clar és que la compra de Twitter per part de Musk suposarà l’exclusió dels mercats de la companyia. En cas de concretar-se, seria la privatització empresarial més important de les últimes dues dècades. Això farà que surti de la Borsa de Nova York, on cotitza actualment. Després d’anys de baixos rendiments, antics executius de l’empresa veuen en la seva privatització «una oportunitat real de fer un canvi radical», ha assenyalat el periodista Casey Newton. El fundador i exdirector executiu de la companyia, Jack Dorsey, veu Musk com a «solució singular» al fet que la plataforma estigués «en mans de Wall Street i del model publicitari».

Notícies relacionades

Musk ha dit que la part econòmica de l’acord no el preocupa. No obstant, dos terços del finançament per a la compra de Twitter, per un total de 41.000 milions d’euros, provenen dels seus actius i fins a 12.500 milions són d’un préstec garantit contra les seves accions a Tesla. Això significa que, en cas de caure el valor de la companyia de cotxes elèctrics, Musk podria veure’s obligat a vendre accions per pagar el préstec. Això afegeix més pressió per a l’empresari.

L’operació també tindrà conseqüències per a l’estructura interna de Twitter. L’acord de compra es preveu que es tanqui en els pròxims sis mesos. L’actual junta directiva de la companyia deixarà d’existir llavors, mentre que Agrawal podria deixar de ser-ne el director executiu i ser reemplaçat per algú de confiança de Musk. Així, el magnat no agafaria directament el timó de la plataforma, com sí que fa amb Tesla o SpaceX, la seva empresa d’enginyeria i exploració aeroespacial. Aquest dilluns, Agrawal va explicar als empleats de Twitter que «en aquest moment» no hi haurà retallades de llocs de treball. «No tenim totes les respostes», els va dir. «És un període d’incertesa».