Guerra a Ucraïna

Rússia amenaça de desplegar armes nuclears al Bàltic si Suècia i Finlàndia entren a l’OTAN

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha advertit contra la disposició dels dos països a afegir-se a l’aliança

Rússia amenaça de desplegar armes nuclears al Bàltic si Suècia i Finlàndia entren a l’OTAN
1
Es llegeix en minuts

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, va amenaçar aquest dijous amb el desplegament d’armes nuclears al Bàltic si Suècia i Finlàndia ingressen a l’OTAN.

«S’haurà de reforçar l’agrupació de forces de terra, la defensa antiaèria, desplegar importants forces navals a les aigües del golf de Finlàndia. I en aquest cas ja no es podrà parlar d’un Bàltic sense armes nuclears. L’equilibri s’ha de restablir», va escriure l’alt càrrec al seu compte de Telegram.

Médvedev, ex primer ministre i expresident de Rússia entre el 2008 i el 2012, va remarcar que per Moscou «no és tan important quants països hi ha a l’OTAN, 30 o 32», ja que «dos més, dos menys, pel seu pes i població, no suposen una gran diferència».

Però va posar èmfasi que si Suècia i Finlàndia entren a l’OTAN es duplicarà la longitud de la frontera terrestre entre Rússia i l’Aliança Atlàntica, i –va recalcar– s’haurà d’enfortir.

Medvédev va indicar que no té sentit pensar que l’«operació militar especial» russa a Ucraïna és la culpable que es plantegi l’ingrés de Suècia i Finlàndia a l’OTAN.

«Això no és així. En primer lloc, abans ja hi va haver intents d’arrossegar-los a l’OTAN, i en segon, el que és important, no tenim disputes territorials, com amb Ucraïna, amb aquests països», va afegir.

Notícies relacionades

L’expresident rus va indicar que l’opinió pública de Suècia i Finlàndia està dividida gairebé a parts iguals sobre la necessitat d’ingressar a l’OTAN. «Ningú assenyat vol que s’apugin els preus i els impostos; que augmenti la tensió al llarg de les fronteres, que hi hagi (míssils) Iskander, (armes) hipersòniques i barcos amb armes nuclears literalment a un pas de casa seva», va afegir.

«Confiarem que s’imposi la sensatesa dels nostres veïns del nord. I si no, com es diu, ells s’ho hauran buscat», va resumir.