Nomenat Heroi de Rússia

Així és Aleksandr Dvórnikov, el temut nou líder de l’Exèrcit rus

Vladímir Putin canvia d’estratègia i també les seves màximes autoritats militars

  • Directe: Última hora de la guerra Ucraïna-Rússia

Així és Aleksandr Dvórnikov, el temut nou líder de l’Exèrcit rus

Reuters

3
Es llegeix en minuts

Després de més de 40 dies de guerra, Vladímir Putin ha canviat la seva estratègia i també les màximes autoritats del seu Exèrcit. Per això ha nomenat un nou líder al comandament de les tropes de Rússia: Aleksandr Dvórnikov , un militar de 60 anys que es va unir a l’Exèrcit rus el 1978, i de qui els Estats Units adverteixen per la seva crueltat amb la població civil. 

Després de l’anunci del nomenament, l’assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, ha declarat que el nou general rus té un historial de «brutalitat contra civils» en escenaris com Síria i preveu que aplicarà el mateix guió en territori ucraïnès.

Sullivan ha recalcat que, des de l’inici del conflicte amb Ucraïna, Rússia ja ha comès «crims de guerra», i que l’arribada d’Aleksandr Dvórnikov al capdavant de l’ofensiva és un senyal que «n’hi haurà més». De fet, diverses ONG acusen el militar d’haver comès matances a Síria.

Trajectòria militar

Dvórnikov va ser instruït a l’Escola Militar Suvorov i a l’Acadèmia Militar Frunze. Va ser comandant del batalló en la sisena Brigada de Fusellers Motoritzats de la Guàrdia i també va servir en altres regiments, com la desena Divisió de Tancs de la Guàrdia.

Va anar pujant de rang al Districte Militar del Caucas Nord i, l’any 2008, va arribar a dirigir el cinquè exèrcit de la Bandera Roja. També va ostentar el càrrec de subcomandant del Districte Militar de l’Est i de cap de personal del Districte Militar Central. 

Entre el 2015 i el 2016 va servir com a director de l’agrupació de les Forces Armades a Síria. Allà, Dvórnikov hauria jugat un paper clau en la lluita contra els gihadistes. Per això, el Govern rus el va nomenar Heroi de la Federació Russa.

Des d’aleshores, Dvórnikov va estar al capdavant del Districte Militar Sud, fins que recentment Putin va decidir cridar-lo a dirigir l’ofensiva militar de Rússia a Ucraïna. 

¿Què passarà ara?

La invasió russa, que va començar el 24 de febrer, canvia ara de rumb per centrar-se especialment en la regió del Donbass, de la qual Putin va reconèixer la independència dies abans d’iniciar-se la guerra.

Ara, el que s’espera que passi és que es doni lloc a una «gran batalla» en aquesta regió situada a l’est del país, on s’enfrontaran les tropes ucraïneses i russes. De fet, l’Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrell, ha avisat aquest dilluns de la concentració de tropes russes a l’est d’Ucraïna, advertint d’una imminent ofensiva russa contra la regió del Donbass.

«Les tropes russes estan concentrant-se a l’est per llançar un atac contra el Donbass. Em temo que la guerra els pròxims dies s’incrementarà al Donbass», ha alertat abans de la reunió del Consell d’Afers Exteriors que se celebra a Luxemburg.

Esperant la gran batalla

Notícies relacionades

L’assessor presidencial ucraïnès i negociador en cap de les converses de pau amb Rússia, Mikhaïlo Podoliak, ha explicat aquest diumenge que el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, només acceptaran reunir-se per resoldre la guerra quan acabi aquestaimminent gran lluita del Donbass.

«Ucraïna sempre està a punt per a una gran batalla. Hem de guanyar-la, particularment al Donbass. Després d’això, tindrem una posició negociadora més forta, que ens permetrà dictar certes condicions. Llavors els presidents es reuniran, però això podria tardar entre dues i tres setmanes», ha indicat Podoliak.