Després de la matança de Butxa

El discurs de Zelenski davant el Congrés en 10 frases

  • Tota la informació de la guerra, en directe

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Davant un Congrés dels Diputats atapeït i silenciós, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha intervingut aquest dimarts per demanar suport a les sancions econòmiques i trencar el temor a Rússia. Com ha fet abans als parlaments d’altres països, el dirigent ucraïnès ha enviat un missatge a la classe política espanyola i a tota la ciutadania per videoconferència després de la matança descoberta a Butxa, als afores de Kíiv, després del replegament de les tropes russes d’aquesta ciutat. A continuació pots llegir les millors frases del seu discurs.

«Som a l’abril de 2022, però sembla que siguem a l’abril de 1937, quan tothom va conèixer una de les vostres ciutats, Gernika. Imaginin que en ciutats normals la gent viu sense aigua, sense menjar, sense medicaments. L’exèrcit rus va bloquejar la nostra ciutat, Mariúpol. Estan destruint aquesta ciutat. No hi ha res». 

«Poble espanyol, al territori d’Ucraïna ara s’està decidint no només el nostre destí, sinó el de tot Europa, el dels valors que ens uneixen, els drets humans.»

«Estic agraït al vostre país per les solucions de pau, però hem de fer encara encara més perquè Rússia comenci a respectar el dret internacional. A Europa tothom ha de deixar de tenir por, han de ser forts, han de posar per davant els valors de la democràcia».

«Fan falta sancions contundents. Les més contundents. ¿Com podem permetre que els bancs russos generin beneficis mentre estan torturant gent civil?» 

«¿Com poden les companyies europees tenir comerç amb el país que està destruint el nostre país? Sé que moltes companyies espanyoles han parat de funcionar a Rússia. Vull agrair a les vostres companyies, a tot el poble espanyol i a la societat la vostra posició pel que fa a les sancions. Però alhora vull dirigir-me a algunes companyies, com per exemple Porcelanosa, Maxam, Sercobe i d’altres, i demanar-los que deixin de fer negoci amb Rússia».

«Valorem l’ajuda que ens donen, les armes que estan donant a Ucraïna. També podeu recolzar les sancions futures i destruir la por contra Rússia»

«Rússia no busca la pau de debò i el pitjor és que nosaltres no sabem quant pot durar aquesta guerra. Fins que el món ho faci tot per a la pau».

«El que va viure la nostra ciutat de Butxa són crims de guerra contra la humanitat. Això no té vigència. Això és fonamental perquè els militars russos siguin jutjats pel Tribunal Penal Internacional.

«Les mares a Ucraïna escriuen amb bolígraf, a l’esquena dels seus fills, els seus noms i els contactes de la seva gent pròxima per si els ocupants matessin els pares, perquè tinguin una possibilitat de ser salvats.»

«Rússia ha vingut a casa nostra. ¿Què vol destruir l’arma russa? No només el poble ucraïnès, no només un fonament de pau, sinó la possibilitat de viure sense dictadura, sense la violència de l’estat, sense la possibilitat de ser una democràcia oberta.»