Guerra a Ucraïna

Espanya expulsa 25 diplomàtics russos pels crims de Butxa

França, Alemanya i Itàlia ja havien avançat en les últimes hores la mateixa decisió, però el Govern espanyol estava buscant un acord en el si de la UE

1
Es llegeix en minuts

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha confirmat aquest dimarts l’expulsió de 25 diplomàtics russos a Espanya.

La decisió del Govern s’ha produït després que Albares apuntés ahir per primera vegada que valorava respondre a Rússia amb accions diplomàtiques, després de l’escalada de violència en la invasió d’Ucraïna, que ha suposat el descobriment de centenars de civils morts a la ciutat de Butxa. En aquell moment Lituània ja havia anunciat que expulsava l’ambaixador rus i tancava el consolat de Moscou a Klaipeda. França i Alemanya van avançar unes hores després que també tenien previst tornar al seu país 35 i 40 diplomàtics russos, respectivament.

Notícies relacionades

Albares va afirmar que «no descobreixo res si dic que les mateixes reflexions que es fan la resta de socis ens les fem també nosaltres», durant una roda de premsa després de la trobada dels països de l’Aliança Sahel. Amb les «terribles imatges» que han transcendit després de la retirada de les tropes russes de Kíiv, «s’evidencia que s’han comès crims de guerra». Aquests successos, va remarcar, «ens plantegen moltes reflexions, a les quals donarem una resposta».

Ahir el Govern ja va mantenir contactes amb altres països de la UE per acordar una reacció conjunta i el mateix ministre va remarcar que sempre que poden actuen junts. Aquest dimarts al matí l’Executiu italià ha anunciat l’expulsió de 30 diplomàtics russos. El ministre d’Exteriors italià, Luigi Di Maio, ha declarat que la mesura «ha sigut adoptada juntament amb altres socis europeus i l’OTAN».