Acostament de posicions

Rússia afirma que reduirà «dràsticament» l’activitat militar sobre Kíiv

Ucraïna es mostra disposada a renunciar a la seva accessió a l’OTAN si vuit països garanteixen la seva seguretat

Rússia afirma que reduirà «dràsticament» l’activitat militar sobre Kíiv
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Malgrat que l’acord de pau encara és lluny, la delegacions ucraïnesa i la russa reunides aquest dimarts a Istanbul, Turquia, comencen a mostrar senyals d’un acostament tímid, de moment, però significatiu. Els dos equips negociadors han estat prop de cinc hores reunits —en les quals no s’ha menjat, begut ni tocat res per temor d’un altre enverinament, com va passar a principis de març a Kíiv.

Totes dues delegacions, en sortir de la reunió, han parlat amb la premsa de les seves demandes, que s’acosten cada vegada més. Els ucraïnesos van anar una mica més enllà. «Estem disposats a renunciar a accedir a l’OTAN si aconseguim establir una taula amb vuit països estrangers que ens garanteixin la nostra seguretat. Aquests països podrien ser els Estats Units, el Regne Unit, França, el Canadà, Polònia, Israel i Turquia, i demanaríem que prometessin un acord que sigui equivalent a l’article cinc de l’OTAN», ha dit el cap negociador ucraïnès, Mikhaïlo Podoliak.

Podoliak es referia a la clàusula del tractat de l’atlàntic nord que estipula que, si un país membre és atacat, els altres han de respondre. «Després de les reunions d’avui, que són constructives i van en la bona direcció, hem decidit reduir les accions militars en la direcció de Kíiv i Txerníhiv», ha dit el cap negociador rus, el viceministre de Defensa, Aleksandr Fomin.

Així, la part ucraïnesa ha presentat una proposta d’acord que esperen que sigui valorada per Rússia i els altres països esmentats, per continuar les negociacions aquest dimecres.

«Proposem establir un període de 15 anys, en què es pugui discutir l’estatus de Crimea i les regions de Donetsk i Lugansk. Durant aquest període ens comprometem a no fer cap activitat militar en contra d’aquests llocs i acceptem que estiguin sota l’ocupació russa mentre duri aquest procés», ha dit Podoliak.

Abramovich, recuperat

L’oligarca rus Roman Abramovich —que ha intentat situar-se com un negociador entre Moscou i Kíiv— també hi era present, segons una foto difosa per la presidència turca.

Després d’una reunió a la capital ucraïnesa al març, el multimilionari, que des de la setmana passada té dos iots atracats a les costes turques, va mostrar indicis que podria haver estat enverinat. Una altra foto de l’agència russa RIA Nóvosti mostra Abramovich al costat d’Erdogan i del canceller turc.

Turquia va acollir el 10 de març a Antalya, al sud del país, una reunió entre els ministres de Relacions Exteriors de Rússia i Ucraïna. No obstant, aquesta trobada no va conduir ni a un alto el foc ni a cap avenç significatiu.

Turquia, que comparteix costes al mar Negre amb els dos països bel·ligerants, ha fet gestions des de l’inici de la crisi per mantenir vincles fluids amb les dues parts i s’ha esforçat per mediar en el conflicte. Ankara és un aliat tradicional de Kíiv i ha entregat al país els drons Bayraktar, que Ucraïna ha desplegat en el conflicte.

Notícies relacionades

D’altra banda, també vol tenir bones relacions amb Rússia, ja que depèn fortament de les importacions de gas i dels ingressos pel turisme.

Turquia també es va implicar, junt amb França i Grècia, en la negociació d’una evacuació humanitària dels milers de civils atrapats al port ucraïnès de Mariúpol, sota un dur setge dels russos.