Crisi Rússia-Ucraïna

Símptomes d’enverinament en diversos membres de la delegació d’Ucraïna després d’una reunió amb Rússia

Les víctimes consideren que es tracta d’una advertència dels partidaris de la línia dura al Kremlin

L’empresari rus Abramovich també presentava els símptomes d’inflamació i dolor a ulls i pell, que només van remetre després d’una setmana

Símptomes d’enverinament en diversos membres de la delegació d’Ucraïna després d’una reunió amb Rússia

JOHN SIBLEY

1
Es llegeix en minuts

Almenys dos membres de la delegació d’Ucraïna, participants en unes converses de pau amb representants de Rússia que van tenir lloc la nit del 3 al 4 de març han experimentat símptomes «que encaixen» amb els d’un enverinament per armes químiques, segons ha avançat al seu compte de Twitter la pàgina web d’investigació Bellingcat i que ha publicat poc després el rotatiu nord-americà The Wall Street Journal. A les negociacions, que van tenir lloc en territori ucraïnès, va arribar a participar l’empresari rus Roman Abramovich, que també hauria resultat afectat per l’atac, a més del diputat ucraïnès d’origen tàrtar Rustem Umerov.

Notícies relacionades

D’acord amb Christo Grozev, l’autor de la investigació, els responsables del suposat enverinament no volien acabar amb la vida dels delegats, i simplement pretenien enviar-los una «advertència». Els ucraïnesos afectats creuen que l’atac va ser responsabilitat de partidaris de la línia dura per part del Kremlin que rebutgen qualsevol forma de compromís amb Kíiv, mentre que membres de l’entorn d’Abramovich s’han mostrat menys categòrics al respecte. L’empresari, pròxim al cap de l’Estat rus, ha estat involucrat en les últimes setmanes en una frenètica activitat negociadora i en nombroses temptatives per obrir corredors humanitaris per a la població civil i també per aconseguir un alto el foc entre els exèrcits de Rússia i d’Ucraïna, i ha viatjat constantment entre Moscou , Lviv i altres escenaris.

Les primeres pistes sobre el probable enverinament van aparèixer al cap de poques hores després de la cita. Els negociadors ucraïnesos es van retirar a un apartament a Kíiv, on van començar a experimentar inflamació a la «pell» i «als ulls», a més de tenir «dolor». Els símptomes només van remetre passada una setmana. A causa del fet que els afectats tenien pressa per viatjar fins a Istanbul, no van poder ser degudament examinats per metges experts que poguessin certificar del cert el que va succeir.