Sanitat

Els EUA autoritzen la quarta dosi de vacuna de la covid per a més grans de 50 anys

  • L’EMA diu que no hi ha «proves clíniques suficients» per a una quarta dosi en més grans de 70

  • Aquests són els símptomes de la covid en els vacunats

Els EUA autoritzen la quarta dosi de vacuna de la covid per a més grans de 50 anys
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència de Medicaments dels Estats Units (FDA) ha autoritzat aquest dimarts una quarta dosi de les vacunes contra el coronavirus de Pfizer-BioNTech o Moderna per a persones més grans de 50 anys, en moments en què les autoritats adverteixen sobre una possible nova onada de la pandèmia.

La FDA ha dit en un comunicat que ha basat la decisió en l’evidència emergent que una dosi de reforç addicional, aplicada quatre mesos després de l’última, millora la protecció contra la covid greu i no s’associa amb nous problemes de seguretat.

A més, les persones immunocompromeses que ja han rebut quatre injeccions, amb l’última fa almenys quatre mesos, ara són elegibles per a una cinquena dosi. Entre aquestes persones hi ha els que van rebre trasplantaments d’òrgans.

La vacuna de Pfizer estarà disponible per a persones immunocompromeses més grnans de 12 anys, mentre que la vacuna Moderna estarà disponible per a més grans de 18 anys.

Protecció per a gent gran i immunodeprimits

«L’evidència actual suggereix certa disminució de la protecció amb el temps contra els resultats greus de covid-19 en persones grans i immunodeprimides», ha dit el científic principal de la FDA, Peter Marks, a l’explicar la decisió.

La FDA ha dit que dades d’Israel, on s’han estudiat els efectes d’una quarta dosi administrada quatre mesos després de la tercera en 700.000 persones, han trobat que una injecció addicional és segura.

També ha citat dades d’un estudi de 154 treballadors de la salut els nivells d’anticossos del qual, fins i tot contra les variants delta i òmicron, van pujar dues setmanes després de rebre la quarta dosi.

Un altre estudi publicat per investigadors israelians en el New England Journal of Medicine aquest mes va indicar que tres dosis de vacunes d’ARN missatger de la generació actual havien tocat sostre en termes de la resposta immune generada.

Notícies relacionades

En altres paraules, mentre que tres dosis augmenten els nivells d’immunitat, la quarta dosi restaura els nivells d’anticossos on estaven poc després de la tercera.

No ho veuen clar en joves

No obstant, els experts també assenyalen que els beneficis per a les persones més joves i saludables encara no estan clars, i diuen que és probable que s’hagin de desenvolupar noves vacunes a mesura que el virus continua mutant estacionalment.