Ciutat assetjada

Zelenski denuncia que Rússia bloqueja l’assistència humanitària a Mariúpol

  • La guerra de Rússia i Ucraïna, en directe

  • Reportatge multimèdia: Resum de dues setmanes d’invasió russa

Zelenski denuncia que Rússia bloqueja l’assistència humanitària a Mariúpol

PRESIDENCIA DE UCRANIA

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha denunciat aquest dilluns en un vídeo que Rússia continua bloquejant l’assistència humanitària que el seu Govern mira de fer arribar a Mariúpol, la ciutat portuària assetjada per les tropes del Kremlin des de fa dies.

Mariúpol, una ciutat d’uns 500.000 habitants, al sud-est d’Ucraïna i a la vora del mar d’Azov, pateix la crisi humanitària més greu des que va esclatar la invasió del país per l’Exèrcit rus el 24 de febrer.

L’urbs ja no disposa de serveis bàsics com ara gas, electricitat i calefacció, i escassegen l’aigua, els aliments i les medicines, segons les autoritats locals.

En un vídeo de què informa aquest dilluns l’agència Interfax-Ukraine, Zelenski assenyala que els intents d’entregar ajuda humanitària a Mariúpol continuaran fins que es pugui assistir els ciutadans.

«Desafortunadament, el corredor humanitari a Mariúpol ha estat bloquejat. Novament. Hem fet tot el necessari. Hem fet un alto el foc. Les tropes russes van interrompre el moviment de càrrega i autobusos. Però ho intentarem de nou. Fins que puguem ajudar la nostra gent», va afegir el president ucraïnès.

Corredors humanitaris

Segons ha explicat, fins ara «han funcionat més de 10 corredors humanitaris» arreu del país. Va destacar els que mantenen operatius a la regió de Kíiv i a Lugansk. «Unes 5.550 persones es van salvar durant el dia d’ahir i més de 130.000 en els últims sis dies», va remarcar.

Segons va incidir, tot «això també es deu a les negociacions [entre Ucraïna i Rússia]. Hem d’entendre això».

Les autoritats de Rússia i Ucraïna han celebrat fins a tres rondes de negociacions directes a la frontera entre Bielorússia i Polònia, en les quals van acordar l’obertura de diversos corredors humanitaris que no han funcionat del tot.

Notícies relacionades

Els dos bàndols s’han acusat mútuament d’interrompre aquests corredors pels quals miren d’evacuar ciutadans a zones segures i traslladar medecines, aigua i aliments a les poblacions més afectades pels bombardejos russos.

Les converses entre les dues parts continuen aquest dilluns per videoconferència.