Guerra d’Ucraïna

L’electricitat de Txernòbil es queda sense electricitat després d’un nou atac rus

L’atac afecta una línia d’alt voltatge de la central després que diumenge es reestablissin els subministraments d’energia

  • La invasió russa, en directe

  • Rússia acosta els atacs a les fronteres de l’OTAN

zentauroepp33586256 teletodo  television   programa  discovery  max 30 aniversar191101181729

zentauroepp33586256 teletodo television programa discovery max 30 aniversar191101181729

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nouatac de les tropes russesha fet malbé una línia d’electricitat d’alt voltatge de la central nuclear de Txernòbil, segons ha informat l’operador de xarxa Ukrenergo. Aquest incident s’ha produït poc després que aquest diumenge es reestablissin els subministraments d’electricitat a la planta.

L’operador no ha precisat si s’ha perdut tot el subministrament d’energia externa a la planta a causa de l’atac rus. Malgrat això, ha exigit l’accés a la zona de la central per fer les reparacions necessàries.

Segons ha informat Reuters, Ukrenergo no ha presentat proves dels danys ni de l’actuació de les forces russes i l’agència no ha pogut verificar de manera independent l’abast ni la causa dels danys.

Les centrals nuclears han sigut un dels principals objectius de les tropes russes des de l’inici de la invasió a Ucraïna, cosa que ha causat preocupació en la comunitat internacional. Per això, fa setmanes que l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA) adverteix de la necessitat d’evitar accions militars que suposin un risc de seguretat.

Operacions a Txernòbil

A Txernòbil –que va ser escenari de l’accident nuclear més greu de la història el 1986– l’Exèrcit de Moscou va ocupar la central nuclear el mateix dia en què es va iniciar l’avenç de Rússia –el 24 de febrer–.

La setmana passada, la central de Txernòbil va quedar desconnectada de la xarxa elèctrica després de les accions militars de les tropes russes i els generadors de reserva només tenien capacitat per mantenir en funcionament els sistemes de refrigeració de la piscina de combustible utilitzats durant 48 hores. Empreses nuclears ucraïneses van alertar que això podia provocar que la central alliberés substàncies radioactives. Diumenge l’electricitat es va reestablir a la planta, i els sistemes de refrigeració tornaven a operar amb normalitat.

Notícies relacionades

No obstant, els problemes van continuar a Txernòbil, ja que el personal que operava a les instal·lacions de residus radioactius va deixar de fer reparacions relacionades amb la seguretat per esgotament, ja que no ha sigut rellevat des que Rússia va aconseguir el control de la planta, malgrat les reiterades peticions de l’AIEA de fer rotacions de personal.

Després d’ocupar la central de Txernòbil, el 5 de març va ser el torn de la planta nuclear més gran d’Europa, quan les tropes russes van prendre la central de Zaporíjia.