Canvi de política de l’odi

Facebook i Instagram permetran temporalment comentaris violents contra els russos i Putin

La companyia Meta deixarà que els usuaris d’alguns països puguin cridar a l’odi contra soldats russos i recolzar el batalló neonazi ucraïnès Azov

  • Segueix en directe l’última hora de la invasió russa d’Ucraïna

  • Reportatge multimèdia: dues setmanes de la guerra entre Rússia i Ucraïna

Facebook i Instagram permetran temporalment comentaris violents contra els russos i Putin
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Facebook i Instagram permetran als usuaris d’alguns països publicar comentaris que incitin els atacs violents i fins i tot desitgin la mort de soldats russos. Així ho ha destapat Reuters, que ha accedit a correus electrònics interns de Meta, la companyia matriu propietària de les plataformes, en els quals s’assenyala un canvi temporal en la seva política de moderació del discurs de l’odi per adaptar-se al context de la guerra a Ucraïna.

El gegant de les xarxes socials també està permetent temporalment publicacions que desitgen la mort del president rus, Vladímir Putin, o del president bielorús i estret aliat del Kremlin, Aleksandr Lukaixenko, sempre que no continguin amenaces de mort cap a altres persones o «indicadors de credibilitat», és a dir, informació específica sobre el lloc o el mètode d’un suposat intent d’assassinat. Aquesta modificació s’aplicarà únicament als països involucrats en el conflicte, Rússia i Ucraïna, i també a Polònia.

«Com a resultat de la invasió russa d’Ucraïna, hem permès temporalment formes d’expressió política que normalment violarien les nostres regles, com el discurs violent de ‘mort als invasors russos’. Continuem sense permetre crides creïbles a la violència contra els civils russos», ha assenyalat el portaveu de Meta, Andy Stone.

Odi permès en nou països

Els correus electrònics interns als quals ha accedit Reuters assenyalen que aquesta permissivitat del discurs d’odi contra soldats russos s’aplica a fins a nou països: Rússia, Ucraïna, Polònia, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, Hongria i Romania. Aquestes crides a la violència no seran tolerades quan es refereixin a presoners de guerra.

Notícies relacionades

Aquesta decisió de Meta es coneix una setmana després que el Kremlin anunciés el bloqueig de Facebook al país en resposta a la censura de mitjans de comunicació en mans de Moscou com el canal RT o l’agència Sputnik. Tot i així, no va prohibir l’accés a Instagram o WhatsApp, també propietat de Meta i encara més utilitzades pels ciutadans russos.

Lloances a milícies neonazis

Els correus electrònics als quals ha accedit Reuters també certifiquen que Facebook està permetent que els usuaris d’alguns països lloïn el batalló Azov, un grup paramilitar que reuneix neonazis i ultradretans i que està incrustat en la Guàrdia Nacional d’Ucraïna, les forces armades que depenen de Kíev. Abans el suport a aquesta milícia estava prohibit a la plataforma, que està fent una «estreta excepció» limitada «estrictament en el context de la defensa» del país. El mitjà The Intercept ja va avançar aquesta polèmica decisió el 24 de febrer, el dia en què Rússia va començar la seva invasió militar d’Ucraïna.