Tàctica de guerra

Els EUA adverteixen que Rússia podria utilitzar armes químiques o biològiques a Ucraïna

  • Seguiu les últimes notícies en directe de la invasió d’Ucraïna

  • La portaveu de la Casa Blanca nega que estiguin finançant un programa biologicomilitar per al Govern de Kíev

Els EUA adverteixen que Rússia podria utilitzar armes químiques o biològiques a Ucraïna

AFP / ARIS MESSINIS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els Estats Units van advertir aquest dimecres que Rússia podria estar planejant l’ús d’armes químiques o biològiques a Ucraïna, amb el pretext de respondre a una presumpta amenaça al país que, va assegurar, és «falsa». La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va llançar aquesta advertència com a resposta a les acusacions russes que els Estats Units estan finançant un presumpte programa biologicomilitar desenvolupat a Ucraïna.

«Ara que Rússia ha fet aquestes acusacions falses, i que la Xina sembla haver recolzat aquesta propaganda, tots hauríem d’estar atents a la possibilitat que Rússia utilitzi armes químiques o biològiques a Ucraïna», va escriure Psaki al seu compte oficial de Twitter. Moscou també podria utilitzar aquestes armes com a part d’«una operació de bandera falsa», va afegir Psaki, amb referència a una tàctica de guerra en què una part en conflicte comet un acte i fa que sembli que ha sigut l’altra part la que l’ha portat a terme.

Eliminació de rastres

La portaveu reaccionava així a les afirmacions del Govern rus que ha descobert a Ucraïna proves d’una «eliminació d’emergència» de rastres d’un presumpte programa biologicomilitar. El portaveu del Ministeri rus de Defensa, Ígor Konáixenkov, va assegurar que treballadors d’aquests laboratoris biològics suposadament van informar de la destrucció el 24 de febrer de patògens particularment perillosos com la pesta, l’àntrax, la tularèmia, el còlera i altres malalties mortals.

L’ONU va assegurar aquest dimecres que no té cap constància de l’existència a Ucraïna de programes il·legals d’armes químiques i biològiques, i Psaki va considerar aquestes acusacions «falses» i «ridícules».

Operació de desinformació

«Aquest és el tipus d’operació de desinformació que hem vist una vegada i una altra que Rússia fa anys que utilitza a Ucraïna i altres països, que han sigut desacreditades, i un exemple del tipus de falsos pretextos que hem advertit que s’inventarien els russos», va tuitejar Psaki.

La portaveu del president Joe Biden va afirmar que els Estats Units «no desenvolupen ni tenen» armes químiques ni biològiques «enlloc», i que «és Rússia la que té un historial llarg d’utilitzar» aquest tipus d’armament prohibit per convencions internacionals. «Tot això és un intent obvi de Rússia d’intentar justificar el seu atac premeditat, no provocat i injustificat a Ucraïna», va recalcar.

Les acusacions russes, «mentides»

Notícies relacionades

El portaveu del Departament d’Estat nord-americà, Ned Price, va considerar també les acusacions russes «mentides» en un comunicat, en què va assegurar que no és la primera vegada que Moscou «acusa Occident dels mateixos delictes que la mateixa Rússia està cometent».

«La nostra expectativa és que Rússia continuarà insistint en aquest tipus de denúncies amb més acusacions infundades», va dir Price, que va remarcar que els Estats Units «no tenen ni operen cap laboratori químic ni biològic a Ucraïna».