¿Per què hi ha soldats russos que abandonen la guerra?

  • Guerra Rússia-Ucraïna: així està el conflicte, en directe

  • ¿Per què hi ha guerra entre Rússia i Ucraïna?

¿Per què hi ha soldats russos que abandonen la guerra?

ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre britànic de Defensa, Ben Wallace, ha assegurat aquest dimecres que la moral és baixa entre els soldats russos que combaten a Ucraïna, però ha ressaltat que, alhora, el règim de Vladímir Putin és despietat i no sembla conèixer el límit de la violència.

«Hem vist moltes rendicions, però això no treu el fet que hi ha un lideratge de les forces armades russes molt despietat i un president que sembla no conèixer el límit de quanta violència utilitzarà per aconseguir els seus objectius», ha declarat Wallace a la BBC.

Els soldats russos que participen en la invasió ucraïnesa s’han d’enfrontar a una fèrria resistència que ha causat grans baixes a Rússia. Segons un últim informe de les forces armades ucraïneses, des del començament de la invasió, el 24 de febrer, han matat 5.840 invasors russos.

A més, els soldats russos, la majoria joves de tot just 18 anys, troben oposició també per part dels civils que resisteixen a les ciutats per on passen, que els reben al crit de «¡Assassins!». S’hi suma que part d’aquests civils, entre ells esportistes professionals de renom internacional com els germans Klitxkó, l’entrenador del Sheriff, o el gran mestre d’escacs Iuri Timoixenko s’han allistat a l’Exèrcit ucraïnès per combatre la invasió russa.

El ministre ha assenyalat que les forces russes porten un retard de dies sobre el calendari que s’havien marcat en la invasió d’Ucraïna i això «genera estrès a les cadenes logístiques de subministrament».

«És per això que s’ha vist que algunes d’aquestes columnes s’han aturat» i també «els ha sorprès la força de la resistència ucraïnesa», ha afegit.

Wallace puntualitza que «cap de les principals ciutats ha sigut presa» per les forces russes, mentre va advertir que una força d’ocupació enfrontaria insurgents com els que van haver d’enfrontar els soviètics a l’Afganistan o Occident a l’Iraq.

Notícies relacionades

«Envair un país amb una força aclaparadora és una cosa, ocupar un poble de 44 milions que no et vol és una cosa molt diferent», ha afegit.

La solidaritat