EL CONFLICTE BÈL·LIC

Els esportistes agafen el fusell per defensar Ucraïna

Professionals de renom internacional com els germans Klitxkó, l’entrenador del Sheriff, o el gran mestre d’escacs Iuri Timoixenko s’han allistat a l’Exèrcit ucraïnès per combatre la invasió russa

Els esportistes agafen el fusell per defensar Ucraïna

@ChampionsLeague

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

La població ucraïnesa ha sortit al carrer per plantar cara a les tropes de Putin i Ucraïna està sent defensada per un exèrcit de civils, entre els quals hi ha alguns esportistes professionals que han seguit l’exemple dels seus compatriotes. De fet, ja s’han comptabilitzat tres baixes entre els esportistes professionals que han pres les armes per defensar el seu país.

Tres baixes

Els futbolistes Vitali Sapilo i Dmitró Marttnenko i el biatleta Ievhen Malixev han sigut inclosos en les llistes de baixes durant la invasió russa a Ucraïna. Segons ha informat el Sindicat Mundial de Jugadors (FIFPro), Vitali Sapilo i Dmitró Martinenko van morir víctimes de l’ofensiva de l’Exèrcit rus. Sapilo, de 21 anys, pertanyia al Karpati Lviv, mentre que Dmitró ‘Dima’ Martinenko, de 25 anys, jugava al Hostomel.

El Karpati va anunciar la mort de Sapilo en un comunicat en què confirmava que la seva mort es va produir divendres 25 de febrer «a prop de Kíev en un «combat amb les forces russes mentre defensava la capital» ucraïnesa. Martinenko va perdre la vida amb la seva mare al ser bombardejat el seu domicili. Per la seva banda, Malixev, de 20 anys, es va allistar perquè estava portant a terme el servei militar ucraïnès. La federació de biatló va confirmar la seva mort durant un atac rus en un comunicat que acabava amb les paraules «Memòria eterna».

Del ring als carrers

Entre els esportistes professionals que s’han allistat per defensar el seu país hi ha rostres molt coneguts, com els dels germans Vitali Klitxkó, alcalde de Kíev, i el seu germà Wladímir, campions mundials dels pesos pesants que estan al front de batalla des que es van iniciar els atacs russos. No són els únics boxejadors que s’han allistat a l’exèrcit del seu país, a les milícies també s’hi han units els púgils més destacats del país, Vasil Lomatxenko, tricampió del món en diversos pesos, i Oleksandr Usik, actual campió del món i or olímpic a Londres 2012.

Una altra figura molt coneguda de l’esport ucraïnès que ha agafat el fusell és Iuri Vernidub, entrenador ucraïnès del Sheriff Tiraspol, que ha deixat les seves funcions al capdavant de l’equip moldau per tornar a Ucraïna i unir-se a l’exèrcit de països per frenar les tropes invasores. Vernidub, que en la seva última visita al Santiago Bernabéu amb el seu equip a la Champions el setembre de l’any passat en va sortir victoriós (1-2), ja va advertir que prendria aquesta decisió després del partit de Champions League la setmana passada en què es va enfrontar a l’Sporting de Braga:

«Si necessiten la meva ajuda, sempre estaré allà. Vaig néixer a Ucraïna, visc a Ucraïna i vull donar unes paraules de recolzament als ucraïnesos que han patit l’atac rus. Estic orgullós de les persones que l’estan defensant, no tinc por per la seva força i salut, donen a la gent la possibilitat de dormir en pau».

Un esport amb molt arrelament a Ucraïna com els escacs ha vist com un dels seus grans mestres, Iuri Timoixenko, de 55 anys, ha aparcat el tauler per prendre les armes i defensar els carrers de Kíev de l’amenaça russa.

Notícies relacionades

Un altre que s’ha sumat a les reserves militars ucraïneses és el tennista Serhí Stakhovski, que va arribar a ser 31è en el rànquing mundial i va eliminar Roger Federer el 2013 a Wimbledon. A més, Elina Svitolina, número 15 del rànquing WTA, va informar a les xarxes que es compromet a «redistribuir els diners dels premis dels meus futurs tornejos per recolzar les necessitats militars i humanitàries i ajudar a defensar», i firma com «Elina Svitolina, una orgullosa ucraïnesa».

Altres esportistes que s’hi han involucrat, encara sense comparèixer al front, són els futbolistes Oleksandr Zintxenko, jugador del Manchester City i capità de la selecció d’Ucraïna, que està abocat amb el seu país i ha deixat diversos missatges a les xarxes, un dels quals, molt significatiu contra Putin: «Espero que moris de forma dolorosa». I el madridista Andrí Lunin va participar en la manifestació de Colom contra la guerra i està involucrat en diverses col·lectes solidàries.