Béns i immobles de luxe

La fortuna de Putin amagada a l’estranger

  • La guerra d’Ucraïna, en directe

  • Les claus de la guerra entre Rússia i Ucraïna

La fortuna de Putin amagada a l’estranger

Twitter

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

No se sap amb exactitud la xifra a què arriba la ingent fortuna del president rus Vladímir Putin, però són molts els béns i immobles de luxe que apareixen relacionats amb ell a través de les seves persones de confiança i societats pantalla. Des d’aquest divendres, tant ell com el seu ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, ja estan en la nova llista negra de dirigents sancionats per la UE per la seva responsabilitat en la invasió d’Ucraïna. Aquest fet implica la congelació dels seus béns a l’estranger, una mesura que com a tal no afecta en gran manera el mandatari ja que Putin, que assegura percebre un salari anual de 131.000 dòlars, només admet la titularitat de tres cotxes, dos de l’era soviètica i un tot terreny amb remolc, i dos apartaments, un de 75 metres quadrats a Moscou i un altre de 150 a Sant Petersburg. No obstant, són moltes més les propietats que se li atribueixen.

Amb un patrimoni net que avui dia està valorat en 63.000 milions d’euros, segons calculen el portal Celebrity Net Worth i la revista ‘Forbes’, Putin és, sens dubte, l’home més ric de Rússia. Aquesta xifra, que no inclou cap propietat a l’estranger, podria arribar als 180.000 milions d’euros si es comptabilitzessin algunes de les propietats de què es creu que el mandatari també és propietari a l’ombra. De la mateixa manera, l’opositor rus Aleksei Navalni, va donar a conèixer en un vídeo un palau de 1.000 milions de dòlars a la costa del mar Negre, que segons sembla pertany al líder rus i va ser adquirit amb diners de la corrupció.

Aquestes són algunes de les propietats que s’atribueixen a Vladímir Putin a l’estranger:

França

Segons l’emissora francesa Radio Europe 1, el president rus va comprar el 1996 una vil·la a la localitat turística francesa de Biarritz, que està registrada a nom d’una de les seves filles. El preu de la compra va ser d’uns 400.000 dòlars, assenyala l’emissora, que assegura que la informació li va ser confirmada pels serveis secrets francesos. La vil·la, que actualment estaria valorada en uns dos milions d’euros pels experts immobiliaris, rep regularment la visita de persones pròximes a Putin, afegeix la ràdio citant fonts locals.

En aquesta època Putin era un funcionari de l’alcaldia de Sant Petersburg amb un sou reduït, cosa que ha desencadenat les sospites des de fa anys dels mitjans francesos que investiguen les propietats de la família del president rus en aquest país. També a Biarritz, un lloc exclusiu de vacances a la costa vascofrancesa (sud-oest del país), hi ha una altra luxosa vil·la a la vora de la platja, construïda el 1930 amb estil art-déco, i diversos mitjans francesos atribueixen la propietat a la primera dona del president rus, recorda Europe 1.

Mònaco

Notícies relacionades

A més, una dona que segons mitjans russos seria l’amant de Putin, Svetlana Krivonogikh, va comprar el 2003 un apartament de luxe a Mònaco per quatre milions de dòlars a través d’una companyia offshore que utilitzava comptes en paradisos fiscals, segons la investigació periodística publicada l’octubre passat sota el nom dels Papers de Pandora. Aquesta vivenda, situada en un edifici exclusiu a prop del casino de Montecarlo, té un valor aproximat de 3,6 milions d’euros.

Vil·la a Marbella

Segons la revista ‘Vanitatis’, Putin va comprar el 2012 una vil·la de luxe a Marbella, a la urbanització La Zagaleta. L’espectacular vivenda de 4.400 metres quadrats d’extensió i 10 dormitoris està situada al cim d’un turó privat anomenat ‘la Roca del Rei’. Compta amb més de 18.000 metres quadrats de parcel·la, vistes a Gibraltar i la serra de Ronda i està molt ben protegida per un mur de contenció. Al mandatari rus li podria haver costat al voltant de cinc milions i mig d’euros. La mansió també té tota mena d’instal·lacions de luxe, com una sala de tir, una pista de bitlles amb diverses pistes, una sala de cine, un minigolf, spa i un gimnàs.