Turisme

Austràlia rep de nou els turistes després de dos anys de tancament anticovid

  • La reobertura de fronteres internacionals per als estrangers amb dues dosis de la vacuna contra la covid-19 que compleixin certs requisits de viatge els permetrà l’entrada sense necessitat de quarantena a gairebé tot el país

3
Es llegeix en minuts
EFE

Austràlia va reobrir aquest dilluns les seves fronteres internacionals a tots els estrangers vacunats contra la covid-19, cosa que suposa la tornada del turisme internacional des que va tancar les seves fronteres a l’inici de la pandèmia el març del 2020.

Des de l’arribada aquest matí del primer de gairebé 60 vols internacionals previstos en la jornada, les llàgrimes i les abraçades entre familiars i amics es van entremesclar amb la música i els peluixos de coales i cangurs, així com llaminadures típiques que es regalaven als visitants estrangers als aeroports.

«No ens hem vist en més de dos anys i mig. Estem molt emocionats», va dir Sydney Anderson a la cadena pública australiana SBS a l’aeroport de Sydney al referir-se a la seva filla, que viu als Estats Units i va patir en quatre oportunitats el rebuig de la seva sol·licitud de visat per entrar a Austràlia.

La reobertura de fronteres internacionals per als estrangers amb dues dosis de la vacuna contra la covid-19 que compleixin certs requisits de viatge els permetrà l’entrada sense necessitat de quarantena a gairebé a tot el país, excepte a la regió d’Austràlia Occidental, que aixecarà les restriccions el 3 de març.

Els estrangers sense vacunar i sense una exempció mèdica vàlida, hauran de demanar un permís especial per entrar a Austràlia i sotmetre’s a una quarantena en aquest país, que va aplicar uns dels tancaments de fronteres i confinaments més estrictes del món.

Recuperació del turisme

L’entrada de tots els titulars de visats que estiguin vacunats –l’últim pas en la reobertura progressiva de les fronteres internacionals que va començar el novembre passat– suposa la reactivació del sector del turisme, que és la quarta activitat exportadora d’Austràlia.

«Els milers de turistes internacionals que arriben aquesta setmana i molts més en els pròxims mesos ajudaran a reactivar el sector turístic, que ho ha passat malament en els últims dos anys», va dir en un comunicat el director executiu de Qantas, Alan Joyce.

Qantas, que obrirà noves rutes al març, va informar que ja té 14.000 reserves de bitllets internacionals per a aquesta setmana, mentre que el ministre australià de Turisme, Dan Tehan, espera que el sector tingui «un fort rebot», segons ha dit avui el canal 7 de la televisió local des de l’aeroport de Sydney.

El sector turístic, que ocupa unes 660.000 persones, aportava –segons dades oficials– uns 60.800 milions de dòlars australians (43.620 milions de dòlars o 38.510 milions d’euros) abans que la pandèmia empenyés l’Executiu de Canberra a tancar les seves fronteres.

Aquesta mesura es va traduir en una caiguda en els dotze mesos previs al març del 2021 respecte al període anterior, de 99,3% en el nombre de viatgers internacionals, fins als 60.212: així com un descens en la despesa dels visitants estrangers de 98,1%, fins als 794 milions de dòlars (572 milions de dòlars o 503 milions d’euros).

Recuperació per etapes

De cara a la recuperació del sector, Tourism Australia ha destinat 40 milions de dòlars australians (uns 28,8 milions de dòlars o 25,4 milions d’euros) en una campanya per atraure els visitants estrangers en aquesta nova etapa en què ja no es tancaran les fronteres ni es confinarà la població.

Però la directora executiva del consell de la Indústria del Turisme de la regió de Victoria, Felicia Mariani, va dir a la cadena pública ABC que podrien trigar «entre dos i tres anys a tornar a tenir el tipus de visites i despeses internacionals d’abans de la pandèmia».

Notícies relacionades

Austràlia, que va superar tres onades de covid-19 que van afectar principalment Sydney i Melbourne, va ser colpejada durament per la variant òmicron quan va començar a reobrir la seva frontera el novembre passat i va passar de menys 2.000 diaris el desembre a una mitjana superior a 100.000 a mitjans de gener.

Des de l’inici de la pandèmia, aquest país de 25 milions d’habitants, acumula més de 3 milions d’infeccions i gairebé 5.000 morts, tot i que ja té el 95% de la seva població diana vacunada amb dues dosis del sèrum contra la covid i accelera la inoculació de la tercera.