Actitud misògina

Charles Michel diu que «no va veure» la insolència a Von Der Leyen

  • El ministre d’Exteriors d’Uganda es va saltar la salutació a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen dijous passat

1
Es llegeix en minuts

El president del Consell Europeu, Charles Michel, diu que «no va veure» com el ministre d’Exteriors d’Uganda, Haji Abubakhar Jeje Odongo, es va saltar la salutació protocol·lària a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una cimera entre la UE i la Unió Africana dijous passat a Brussel·les. De fet, el representant ugandès només li va adreçar unes paraules a la presidenta quan el president francès, Emanuel Macron, li va fer veure el seu oblit.

En les salutacions de benvinguda, Odongo va passar per davant de Von der Leyen i va anar directe a estrènyer la mà de Michel i d’Emmanuel Macron, que feia també d’amfitrió ja que aquest trimestre el seu país presideix el Consell de la Unió Europea. En aquest moment, Macron va cridar l’atenció al ministre ugandès sobre que no havia saludat la política alemanya, evitant així una insolència, mentre que Michel no va expressar cap reacció. Odongo es va limitar llavors a creuar a distància unes breus paraules amb ella per, a continuació, fer-se la fotografia protocol·lària.

Notícies relacionades

El conseller de comunicació de Charles Michel, Jurek Kuczkiewicz, ha justificat el comportament del president del Consell Europeu en una entrevista a la cadena francòfona RTL. Ha explicat que Michel va preguntar a Macron el que havia passat, i aquest l’hi va explicar. «El president Charles Michel simplement no va veure que el ministre havia passat per davant de la senyora Von der Leyen», ha assegurat. «Si es demostrés, no sé com, que és misogínia, evidentment tothom ho condemnaria, és totalment evident», ha afegit.

Aquest incident de protocol ha causat un gran enrenou a les xarxes socials i ha recordat el que l’any passat va deixar Von der Leyen en segon pla en una visita a Ankara amb Michel, quan el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el del Consell Europeu es van asseure en sengles cadires al mig de la sala, mentre que l’alemanya quedava relegada a un sofà lateral. Les reaccions generades llavors per la passivitat de Michel el van obligar a disculpar-se solemnement després amb la presidenta de la Comissió Europea.